Απλό και λιτό: αυτό θέλει η εποχή!

Απλό και λιτό: αυτό θέλει η εποχή!

Νομίζουμε ότι η επιλογή των επίπλων είναι η ελεύθερη απόφασή μας, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Η τελική απόφασή μας επηρεάζεται κατά πολύ από τα στερεότυπα που έχουμε για το πώς θέλουμε να είναι ο χώρος μας. Μπαίνοντας σε πολλά σπίτια, λόγω του επαγγέλματος, έψαχνα να βρω τι είναι αυτό που θα μπορούσε να ανανεώσει το γενικό στυλ των νέων Ελληνικών διαμερισμάτων. Αδυνατούσα να προσδιορίσω τι ακριβώς θα ήταν αυτό ώσπου κατάλαβα τι συνέβαινε. Σχεδόν στο σύνολό τους τα σπίτια των νέων είναι εγκλωβισμένα σε ένα ύφος που δεν επιδέχεται μεγάλες αλλαγές. Αυτό έχει να κάνει τόσο με τα υλικά, όσο και με τα έπιπλα. Όταν διαλέγουμε υλικά, όπως για το δάπεδο, τα πλακάκια ή το laminate θα είναι ή γκρι (για τα πλακάκια) ή σε φυσικό χρώμα (για το laminate) ή ο,τι πιο καινούργιο έχει βγει, και το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο ή… ουδέτερο. Πάντα αναζητάμε την ουδετερότητα ώστε να μην ξεφύγουμε και πολύ από μια αισθητηριακή βάση (η οποία υπακούει στα στερεότυπα). Αφού τελειώσει ο χώρος και έρθει η ώρα για τα έπιπλα, τότε διαλέγουμε κάποια που μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μοντέρνα-νεοκλασικα και μέχρι να μας τα φέρουν από την έκθεση επίπλων στο σπίτι μας, έχουν γίνει μεταμοντέρνα-νεοκλασικά. Το αποτέλεσμα; Να έχουμε ένα σπίτι χωρίς χαρακτήρα και προσωπικότητα. Να σας πω να απευθυνθείτε σε διακοσμητή; Φαντασία θα βάλει ο διακοσμητής, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τη δικιά σας και αν δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε, τότε ζητήστε έναν διακοσμητή, αν είναι δυνατόν να μην είναι ιδιοκτήτης ή να δουλεύει σε κατάστημα επίπλων γιατί τότε θα σας γεμίσει το σπίτι με έπιπλα από το κατάστημά του (είτε σας χρειάζονται , είτε δεν σας χρειάζονται). Η εποχή μας, πάντως, αυτό που χρειάζεται είναι κάτι πιο ανάλαφρο, όπως ας πούμε το σκανδιναβικό στυλ, όταν λέμε σκανδιναβικό δεν σημαίνει απαραίτητα τα πάντα λευκά. Το σκανδιναβικό είναι συνδεδεμένο με το λιτό και το απέριττο. Με το απλό και τι ς έξυπνες πρακτικές λύσεις. Ευρύτερη χρήση του ξύλου, μονόχρωμα υφάσματα χωρίς «αυτοκρατορικά» μοτίβα και χρήση του λευκού, ίσως περισσότερο από όσο θέλουμε και αντέχουμε εμείς οι Έλληνες, αλλά δεν είναι απαραίτητο να υιοθετήσου το σκανδιναβικό στυλ όπως ακριβώς είναι.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα του σκανδιναβικού στυλ που μπορεί να προσαρμοστει στα δικά μας γούστα είναι το σπίτι που διακόσμησε η βρετανίδα Kathryn Tyler από το Linea Studio στην Κορνουάλλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.