Εξοχική κατοικία στην Τοσκάνη

Εξοχική κατοικία στην Τοσκάνη

Στα Απέννινα της Τοσκάνης, στο παραδοσιακό χωριό Αγία Λουκία, ένα παλιό σπίτι με πέτρινους τοίχους μέσα σε ένα αγρόκτημα, πρόκειται να μεταμορφωθεί σε κατοικήσιμο χώρο.

Η βασική επιδίωξη αυτού του έργου υλοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό στούντιο b-arch. Το όλο έργο ήταν μια προσπάθεια διατήρησης παρά επέμβασης μια προσπάθεια να μετατραπεί σε χώρο που θα παρέχει άνετη διαμονή, χωρίς όμως να αφαιρεθεί η γοητεία που σχημάτισε ο παρελθόντας χρόνος. Οι εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου παρέμειναν εντελώς άθικτες και όλες οι εργασίες ανακατασκευής πραγματοποιήθηκαν με τρόπο που να μην επηρεαστεί η αρχική μορφή του. Εσωτερικές επιφάνειες, πατώματα, εντοιχιζόμενα έπιπλα είναι το αποτέλεσμα των εργασιών που συντελέστηκαν σε απόλυτη συνάφεια και αρμονία με το χαρακτήρα του κτιρίου.

Η ιδέα του έργου ήταν να βρεθεί η λεπτή γραμμή επαφής μεταξύ της αρχαίας ιστορίας του κτίσματος και της σύγχρονης ζωής των κατοίκων. Η ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων με έπιπλα σχεδιασμένα από το στούντιο ειδικά για αυτό το σπίτι, σε συνδυασμό με τα άλλα διακοσμητικά αντικείμενα αντανακλούν τις εκλεκτικές προτιμήσεις των ιδιοκτητών. Σε αυτό το σκοπό το μέγιστο ρόλο έπαιξαν τόσο τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν όσο και τα έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους συνδυάζοντας μοντερνισμό – περισσότερο ως παρουσία και όχι ως αναφορά – και κλασικισμό με μοναδικό τρόπο.

Στοιχεία νευρικότητας συγχωνεύονται με την «ψυχή» του χώρου που προϋπήρχε ως συνεχιστής μιας παράδοσης της Τοσκάνης, όπως η χαρακτηριστική στοά που υπάρχει μέσα από τις καμάρες μεταξύ των δωματίων.

Φωτογραφίες: Montse Garriga, Alessandro Kapellaro

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x