Η ιστορία της παραλλαγής

camouflage4

Τα χρώματα του κάβουρα είναι ίδια με της άμμου

Ο πρώτος άνθρωπος που ασχολήθηκε με την παραλλαγή και απόκρυψη ήταν ένα Αμερικανός καλλιτέχνης ο Ηanderson Τhayer ( 1849 – 1921) ο οποίος περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του μελετώντας αυτό που ονόμαζε «προστατευτικό χρωματισμό στη φύση».

Ο Τhayer πίστευε πως τα χρώματα και τα σχέδια στα δέρματα των ζώων, όπως οι ρίγες της ζέβρας και οι βούλες της λεοπάρδαλης,  δεν είναι διακοσμητικά αλλά ένα εφόδιο της μητέρας φύσης για να τα προστατεύει από τους εχθρούς της.

Το 1898 ο Τhayer μαζί με έναν άλλο καλλιτέχνη ένα μοντέλο καμουφλάζ για την προστασία των πλοίων στον Ισπανο-Αμερικανικό πόλεμο, αλλά ο πόλεμος τελείωσε πριν προλάβουν να χρησιμοποιήσουν την κάλυψη αυτή.

Η ιδέα όμως είχε κατατεθεί κι έτσι στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο 1914 πολλές χώρες έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν το καμουφλάζ στη γη, τον αέρα και  τη θάλασσα.

Οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που καθιέρωσαν επίσημα μονάδα καμουφλάζ το 1915 και ακολούθησαν οι Άγγλοι, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί. Από τότε το καμουφλάζ μιας και βρισκόταν τόσο συχνά στο προσκήνιο δεν θα μπορούσε να περάσει και στο χώρο της τέχνης.

camouflage5

Η πρώτη στρατιωτική στολή παραλλαγής έγινε από τον Γάλλο Louis Guingot

 

camouflage6

Λένε πως το καλλιτεχνικό κίνημα Βορτισισμός που είχε τις ρίζες του στον Κυβισμό επηρεάστηκε από τα σχέδια της παραλλαγής.

camouflage7
Πολλοί ήταν οι ζωγράφοι που υιοθέτησαν ένα ύφος που παρέπεμπε στα σχέδια της παραλλαγής, όπως εδώ ο  Τhomas Ηart Βenton.
 
 
camouflage8

Η ο Charles Burchfield

 

camouflage9

Ο Andy Warhol έκανε τον «καμουφλαρισμένο Μυστικό Δείπνο»

Το βαθμό τον οποίο τα καλλιτεχνικά κινήματα του κυβισμού και του βορτισισμού επηρέασαν το σχέδιο του καμουφλάζ αποτελεί θέμα συζήτησης. Πάντως φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

 

camouflage10

camouflage11

Εδώ ο Aaron Larney αναβαθμίζει το κέντρο του Saint Martin στο Λονδίνο δημιουργώντας το «αστικό γκράφιτι παραλλαγής»

 

 

camouflage121

Λεμονάκι μυρωδάτο. Είπαμε, η μητέρα φύση μας έχει εφοδιάσει με τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον.

 

 

camouflage13

Όμοια κι εδώ, ρούχα στα χρώματα του δρόμου.

 

camouflage1

Ύφασμα όπως οι στολές του Αμερικάνικου στρατού

camouflage2

Όπως η Γερμανική Βuntfarbenmuster το 1918

camouflage3

Ένα από τα πιο πρόσφατα, με πίξελ

camouflage14

Γόβες παραλλαγής (για τις πολύ μάχιμες).

camouflage15

Και στην μόδα η παραλλαγή.

 

Tagged on:

2 thoughts on “Η ιστορία της παραλλαγής

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.