Η συνεισφορά των αρωμάτων στο χώρο

Η συνεισφορά των αρωμάτων στο χώρο

Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι το πρώτο πράγμα που αισθανόμαστε όταν μπαίνουμε σε ένα χώρο είναι η όσφρηση, μετά έρχεται η διακόσμηση και τέλος η άνεση στη διαμονή.

[quote type=”large” align=”center”]  Άρωμα και διακόσμηση [/quote]

Η σωστή διακόσμηση είναι κάτι που συναρτάται από πολλά πράγματα και αγγίζει σχεδόν κάθε τομέα του περιβάλλοντος.

Δίνοντας κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερη σημασία στις οσμές του περιβάλλοντός μας πετυχαίνουμε να δημιουργούμε μια διαρκή φρεσκάδα, πράγμα που συνδέεται και με την καθαρότητα και συνεπώς τον ωραίο και ταιριασμένο χώρο.

Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές όπως τα σκουπίδια, τα τρόφιμα, τα κατοικίδια ζώα… και θα το κάνουμε γιατί δεν το γνωρίζουμε, αλλά η άσχημες μυρωδιές έχουν αρνητική επίδραση στη διάθεσή μας, ενώ αντίθετα οι ωραίες μυρωδιές έχουν την ικανότητα να μας ενθαρρύνουν και να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα, όπως τα αρώματα των λουλουδιών, των εσπεριδοειδών, το άρωμα της θάλασσας.

[quote type=”large” align=”center”] Άρωμα και συναισθήματα [/quote]

Η αίσθηση της όσφρησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, μας χαλαρώνει, μας δίνει ευφορία… οι μυρωδιές μπορούν να δημιουργήσουν πληθώρα συναισθημάτων.

Μυρίζοντας ένα συγκεκριμένο άρωμα παράγονται αμέσως σχέσεις με το μυαλό μας. Η μνήμη μας μπορεί να χωρέσει μέχρι και 10000 διαφορετικές μυρωδιές, αλλά συνήθως έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίζουμε 200. Ωστόσο όταν ένα από αυτά τα αρώματα αγγίζει τη μύτη μας, ξαφνικά μπορούμε να θυμηθούμε που ήμασταν όταν το μυρίσαμε για πρώτη φορά, τι κάναμε, ή ακόμη και τι ζήσαμε τη συγκεκριμένη στιγμή που το μυρίσαμε.

[quote type=”large” align=”center”] Άρωμα και πολιτισμός [/quote]

Η υποτίμηση των αρωμάτων σαν παράγοντα διαμόρφωσης του χαρακτήρα είναι θέμα πολιτισμού;

Στο Δυτικό κόσμο η μυρωδιά πιθανότατα είναι από τις πιο υποτιμημένες αισθήσεις σε σχέση με την όραση και την ακοή, τα οποία καταλαμβάνουν την κυρίαρχη θέση μεταξύ των αισθήσεων που μας επηρεάζουν περισσότερο. Αυτό το πράγμα έχει αρχίσει να αλλάζει καθώς όλο και περισσότεροι θεωρούν την όσφρηση σαν τον σημαντικότερο παράγοντα στο πως θα νιώσουμε σε ένα χώρο.

[quote type=”large” align=”center”] Άρωμα και μνήμη [/quote]

Τα αρώματα και οι μυρωδιές είναι σε θέση να παράγουν και να ανακαλούν μνήμες ευχάριστες ή δυσάρεστες συνδεδεμένες με εμπειρίες που επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Οι μυρωδιές και τα αρώματα σίγουρα ενεργοποιούν ένα μοναδικό μηχανισμό που μας βοηθάει να μεταβούμε σε κάτι ωραίο και επιθυμητό, για να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε ένας χώρος να έχει τον απόλυτο χαρακτηρισμό του ιδανικού, και στη συνέχεια έπεται η διακόσμηση.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x