Οι βιβλιοθήκες Expedit του ΙΚΕΑ

Οι βιβλιοθήκες Expedit του ΙΚΕΑ

Όσοι μας παρακολουθείτε καιρό θα έχετε καταλάβει πως είμαστε κατά αυτού του ισοπεδωτικού εμπορίου που εισάγουν στην κουλτούρα της κατανάλωσης οι πολυεθνικές και οι αλυσίδες καταστημάτων όπως το ΙΚΕΑ ( ΙΚΕΑ μιας και εδώ ασχολούμαστε με είδη σπιτιού). Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε τη συμβολή τους στο σύγχρονο design καθώς υπάρχουν προϊόντα που διακινούνται μόνο μέσα από τα συγκεκριμένα καταστήματα και τα βλέπουμε σε όλο και περισσότερα σπίτια με αποτέλεσμα να γίνονται μέρος του οικιακού τοπίου. Να συμπληρώνουν την σταθερά των απαραίτητων επίπλων εκεί που μέχρι πρότινος ήταν έπιπλα όπως οι ντουλάπες, οι μπουφέδες, οι καναπέδες.

Ένα τέτοιο έπιπλο είναι η βιβλιοθήκη Expedit της ΙΚΕΑ, που η μορφή της κοντεύει να γίνει κάτι σαν η αρχετυπική μορφή της ραφιέρας, σαν τον συστατικό της διπλής έλικας του οικιακού DNA.

Μέσα από τις ταινίες, τα περιοδικά τις ιστοσελίδες η εικόνα της Expedit βομβαρδίζει το υπερσυνείδητό μας σε σημείο που μετατρέπεται στο πιο γνώριμο και ποθητό οικιακό αντικείμενο. Πριν όμως την κατηγορήσουμε για subliminal επιβολή, οφείλουμε να της αποδώσουμε την πρέπουσα αναγνώριση και τιμή, παραδεχόμενοι εμμέσως, πως όντως αποτελεί ένα χρήσιμο και όμορφο αντικείμενο που πολλοί θέλουμε να έχουμε στα σπίτια μας. Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη έχει καταφέρει να εισάγει δική της αισθητική που είναι συμβατή με το πνεύμα της λιτότητας και του μίνιμαλ που κυριαρχεί στις μέρες μας, κάνοντας τα έπιπλα του ΙΚΕΑ να μην είναι αυτά που θα προτιμήσουν μόνο όσοι διαθέτουν  χαμηλό προϋπολογισμό για την διακόσμηση του σπιτιού, αλλά όλοι όσοι θέλουν ένα λιτό, μίνιμαλ και καθαρό ύφος διακόσμησης.

Ένα θρυλικό αντικείμενο όπως η Expedit δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν σελίδα στο flickr αφιερωμένη ώστε όλοι οι κάτοχοι της συγκεκριμένη βιβλιοθήκης να ανεβάσουν φωτογραφίες με τις δικές τους Expedit

Δες ΕΔΩ περισσότερα

<

p style=”text-align: center;”>

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.