Ποιος είναι ο Αμερικάνικος Μοντερνισμός

Ποιος είναι ο Αμερικάνικος Μοντερνισμός

Προσωπικά η αμερικάνικη διακόσμηση με κάνει να ανατριχιάζω. Όπως έχουμε πει αμέτρητες φορές, το design του κάθε λαού διαμορφώνεται ανάλογα με τον πολιτισμό και την ιδιοσυγκρασία του. Όψιμος λοιπόν πως ήταν και είναι ο αμερικάνικος πολιτισμός, δανείζετε τα πάντα από τους υπόλοιπους πολιτισμούς, και ως γνωστό αυτοί που είχαν την μεγαλύτερη επίδραση στην αμερικάνικη κουλτούρα ήταν οι Γάλλοι, οι Άγγλοι και οι Ισπανοί. Όμοια συνέβη και με το design, δημιούργησε ένα άκαμπτο, μονότονο και βαρύγδουπο ύφος δανειζόμενη στοιχεία από αυτούς τους τρεις πολιτισμούς, χωρίς καμία ουσιαστική συνεισφορά στο παγκόσμιο design.

Εκτός… εκτός από το Art Deco, που και αυτό έχει επιρροές κυρίως από την Γαλλία, ήταν ένα ύφος, από τα σημαντικότερα, που αναδείχθηκε κυρίως από τον κινηματογράφο, τον αμερικάνικο κινηματογράφο, παρά από τη χρήση του στις κατοικίες.

Σήμερα, οι σχεδιαστές στην Αμερική μιλάνε για έναν Αμερικάνικο Μοντερνισμό, επιτέλους θα λέγαμε, αν και εύκολα διακρίνεις αυτή την αμερικάνικη ακαμψία που είχαν τόσα χρόνια. Ποια στοιχεία όμως συντελούν αυτόν το Αμερικάνικο Μοντερνισμό;

Ένα καλό παράδειγμα είναι η κατοικία που παρουσιάζουμε παρακάτω, στην οποία εύκολα διακρίνεται η αδυναμία του να αποχωριστούν όλα τα γνωστά στερεότυπά τους, εισάγουν όμως και στοιχεία από το Art Deco. Λες και για πρώτη φορά ανακαλύπτουν τις αρετές του Art Deco, έρχονται τώρα να το χρησιμοποιήσουν, με διαφορετικό όνομα.

Θα έχετε συναντήσει πολλές φορές τελευταία τον όρο mid century, είναι η διακόσμηση που προκύπτει από τη χρήση επίπλων της χρυσής εποχής του σχεδιασμού, η εποχή που έβγαλε τα modern classic, από το 1933 έως το 1965 –παρεμπιπτόντως είναι η περίοδος που αναδείχτηκε και το Art Deco, μόνο που τότε για το Art Deco δεν κάνανε χρήση των επίπλων modern classic.

Δεν θέλω να γίνει η παρανόηση ότι ο Αμερικανικός Μοντερνισμός είναι το ίδιο με το mid century ή το Art Deco, αλλά είναι από τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Το mid century όμως είναι μία ακόμη παρανόηση της αμερικάνικης σύγχρονης διακόσμησης, καθώς πήραν για ακόμη μία φορά το ευρωπαϊκό mid century, βάλανε έπιπλα Art Deco, κράτησαν και κάποιες από τις κληρονομικές ασθένειες της παλιάς αμερικάνικης διακόσμησης και αυτό το ονομάζουν Αμερικάνικο Μοντερνισμό. Πάντως σε ένα τέτοιο σπίτι θα έμπαινα με ικανοποίηση και… λίγο θαυμασμό.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x