Πώς να γλιτώσετε 2.000 ευρώ το χρόνο

Πώς να γλιτώσετε 2.000 ευρώ το χρόνο

Αποδεσμευτείτε από τους καταψύκτες, περιορίστε το βράσιμο του νερού, και μειώστε τις μετακινήσεις με ΙΧ. Τα βήματα για να προστατέψετε τσέπη και περιβάλλον.

Εως και 2.000 ευρώ το χρόνο μπορεί να εξοικονομήσει ένα μέσο νοικοκυριό αν γνωρίσει και ακολουθήσει μερικούς απλούς κανόνες κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι αλλά και το Ι.Χ. του.

Είναι ο στόχος της εκστρατείας που ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο και θα λήξει τον Μάιο του 2012. Μετέχουν 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η οποία μάλιστα έως τώρα έχει καταλάβει την πρώτη θέση.

Σύμφωνα με τους όρους της πανευρωπαϊκής εκστρατείας, στην έρευνα θα πάρουν μέρος 10.200 νοικοκυριά, τα 750 από την Ελλάδα, τα οποία θα δώσουν όλα τα στοιχεία της σημερινής κατανάλωσης ενέργειας και θα τα συγκρίνουν με αυτά του 2012 για να διαπιστωθεί αν έκαναν εξορθολογισμό.

Η μείωση θα έρθει από απλά βήματα, όπως η φροντίδα για τα φώτα που καίνε χωρίς να χρειάζονται, η ρύθμιση του καυστήρα στους 20 βαθμούς, η σωστή αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο, ο περιορισμός στα γκάζια στο Ι.Χ.

Σε ειδικές περιπτώσεις θεαματικά αποτελέσματα θα φέρει η αντικατάσταση του λέβητα κεντρικής θέρμανσης, η συντήρηση του καυστήρα, η αλλαγή κουφωμάτων και η ενίσχυση της θερμομόνωσης, δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”.

Το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (Π.ΕΞ.Ε.) προωθείται στη χώρα μας με ευθύνη του WWF Ελλάς και της εταιρείας παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Helesco. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τα πρώτα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ενεργειακές συνήθειες των περιοχών της χώρας μας, με βάση την κατανάλωση καυσίμων αλλά και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τη μελέτη:

* Τα ελληνικά νοικοκυριά φουσκώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κυρίως για την ψύξη τροφίμων (20,5%), για να έχουν ζεστό νερό (19,6%) και για το μαγείρεμα (17,4%). Εκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι τα κλιματιστικά που δεν λείπουν πλέον από κανένα σπίτι απορροφούν μόλις το 5,8% της κατανάλωσης ρεύματος.

* Στις μεταφορές, τη μερίδα του λέοντος στην κατανάλωση υγρών καυσίμων έχουν τα Ι.Χ. με 66,57%, όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς απορροφούν μόλις το 5,82%.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι ενεργειακές σπατάλες ανά νομό. Στη συντριπτική πλειονότητα των νομών το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, του δείκτη που αποτυπώνει την επιβάρυνση στο περιβάλλον με βάση την κατανάλωση ενέργειας, διαμορφώνεται στα 4.578 κιλά ανά κάτοικο. Στην Αττική, βέβαια, φτάνει τα 5.219 κιλά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι:

* Με βάση τη συνολική κατανάλωση ενέργειας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική και ακολουθούν οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Τρικάλων και Ημαθίας, όπου καταγράφεται υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Με κριτήριο μόνον τις δαπάνες για θέρμανση η σειρά αλλάζει και κυριαρχούν οι νομοί της βόρειας Ελλάδας, όπου ο χειμώνας είναι βαρύτερος και με μεγαλύτερη διάρκεια.

* Στον αντίποδα, οι λιγότερο σπάταλοι για το σύνολο της απορροφώμενης ενέργειας είναι οι νομοί Ροδόπης, Ηλείας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Ρεθύμνης, Κέρκυρας, Φλώρινας, Λευκάδας, Λασιθίου και Μεσσηνίας. Με κριτήριο μόνον τη θέρμανση οι νοικοκύρηδες νομοί βρίσκονται στα νότια (Ρεθύμνης, Δωδεκανήσου, Λασιθίου κ.λπ.), ενώ έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι στη νοικοκυρεμένη δεκάδα περιλαμβάνεται και η Καστοριά.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x