Το ξενοδοχείο Santorini Grace

Το ξενοδοχείο Santorini Grace

Το νέο ξενοδοχείο Santorini Grace κτισμένο σε ένα σημείο ιδιαίτερης ομορφιάς στην καλντέρα, αποδίδει φόρο τιμής στους βράχους και στα υπόσκαφα του νησιού, επανερμηνεύοντας με μοντέρνο τρόπο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

©Erieta Attali

Αρχιτέκτονες: Divercity & Mplusm

Τοποθεσία: Σαντορίνη

Φωτογραφίες: Εριέτα Ατταλή

©Erieta Attali

Πώς θα μπορούσε κανείς να ανανεώσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε ένα μοναδικό τοπίο στη Σαντορίνη, με θέα την καλντέρα, απέναντι από τον βράχο του Σκάρου; Γιατί στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης τυπικά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μεταμφιέζονται σε ρουστίκ κουκλόσπιτα με μια κλωνοποίηση από θόλους. Σε αντιδιαστολή, η διάταξη των δωματίων του νέου ξενοδοχείου Santorini Grace ακολουθεί σε κάτοψη την τεθλασμένη γεωμετρία των υψομετρικών καμπυλών, νέες «πεζούλες» στην απότομη κλίση της καλντέρας. Οι τεθλασμένες αυτές γραμμές συγκλίνουν στο μέσο της πλαγιάς του οικοπέδου, στη στάθμη που διαθέτει τη μέγιστη σε μήκος ισοϋψή, όπου τοποθετούνται η πισίνα, το εστιατόριο και το μπαρ του νέου ξενοδοχείου. Στην αρχιτεκτονική πρόταση για το νέο Santorini Grace Hotel δεν υπάρχει ούτε ένας θόλος, όλα είναι οριζόντιες ευθείες σε όψη και τεθλασμένες σε κάτοψη.

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

Εξωτερικά πέτρινοι τοίχοι δημιουργούν έναν ρυθμό από μαύρα και άσπρα. Ορισμένα από τα νέα δωμάτια αποκτούν στην πρόσοψη τους μια επιφάνεια από μαύρες ηφαιστιογενείς πέτρες με ευμεγέθη κενά ανάμεσα από τα οποία περνά φως. Η επανερμηνεία αυτή της παραδοσιακής ξερολιθιάς εξασφαλίζει αερισμό και ιδιωτικότητα από το βλέμμα των περαστικών, κάτι χρήσιμο καθώς τα δωμάτια ανοίγονται πλήρως προς τη θέα –όπως είθισται στην καλντέρα- και έχουν πρόσβαση από την πρόσοψη τους. Όταν είσαι μέσα στα συγκεκριμένα δωμάτια αντί να περιβάλλεσαι από το γνώριμο κατάλευκο κυκλαδίτικο εσωτερικό, έρχεσαι σε επαφή με την πέτρινη ηφαιστιογενή όψη, μια συγκεκριμένη υπόμνηση του τόπου στον οποίο βρίσκεσαι. Με σαφείς αναφορές στα υπόσκαφα της Σαντορίνης, οι κατόψεις του νέου ξενοδοχείου αποκτούν στρεβλά σχήματα και σπηλαιώδες χαρακτήρα με χτιστά κρεβάτια και τον εντοιχισμό της επίπλωσης τους στον τοίχο: μια σειρά από κόγχες δημιουργούν ένα «παχύ τοίχο» που παραλαμβάνει χρήσεις. Τα δάπεδα από τσιμεντοκονίες διατηρούν τις γήινες αποχρώσεις της άσπας –μαζί με τις μαύρες και κόκκινες πέτρες των τοίχων συνδιαλέγονται με τη μοναδική στρωματογραφία της γεωλογικής τομής του εδάφους της Σαντορίνης.

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

Το ξενοδοχείο Santorini Grace ολοκλήρωσε πρόσφατα την επέκταση του με νέο χώρο εστιατορίου και μπαρ, χώρο υποδοχής καθώς και τρία νέα δωμάτια. Τόσο η νέα reception όσο και το εστιατόριο και μπαρ διατηρούν στο εσωτερικό τους την ιδέα ενός μαύρου, σπηλαιώδους χώρου σε αντιστοιχία με την ιδιαίτερη γεωλογία του νησιού: στη reception στο φόντο του χώρου έχει κατασκευαστεί μια λιθοδομή από μαύρες ηφαιστιογενείς πέτρες με ευμεγέθη κενά, αντιπροσωπεύοντας τις αντίστοιχες όψεις των δωματίων του ξενοδοχείου. Στο εστιατόριο και μπαρ ο χώρος διαθέτει μια «πλάτη» που βαμμένη στο σκούρο χρώμα των ηφαιστιογενών πετρών αποκτά πρισματικές γεωμετρίες όπως οι ίδιοι οι βράχοι. Η «πλάτη» αυτή περιλαμβάνει τον επιμήκη πάγκο καθίσματος πίσω από τα τραπέζια, την πρόσοψη του show kitchen window όσο και την κάβα ποτών. Η κάβα αυτή έχει κατασκευαστεί από μέταλλο και διαθέτει μια σειρά από κυκλικές οπές για την οριζόντια τοποθέτηση μπουκαλιών –οπές που, σε ένα αφαιρετικό επίπεδο, αντιστοιχούν στα κενά ανάμεσα στις μαύρες πέτρες.

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

©Erieta Attali

[important title=””]Το ξενοδοχείο Santorini Grace των αρχιτεκτονικών γραφείων Mplusm architects και Divercity architects έχει προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού Restaurant & Bar Design Awards 2011. Το Santorini Grace έχει ήδη λάβει πολλές διακρίσεις: συμπεριλήφθηκε στον Tatler Travel Guide’s 101 Best Hotels in the World, 2011, διακρίθηκε στα The European Hotel Design Awards, 2010, επιλέχτηκε για την Conde Nast Traveller’s Hot List of the World’s Best New Hotels, 2009 και στα World Travel Awards, τιμήθηκε με τον τίτλο Greece’s Leading Boutique of 2009. [/important]

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x