Το σπίτι του Douglas Coupland

Το σπίτι του Douglas Coupland

Το αγόρασε δίπλα από την κύρια κατοικία του για 1.32 εκατομμύρια δολάρια το 2008 στο Βανκούβερ. Δεδομένου ότι οι συγγραφείς βγάζουν κάτι από την ψυχή τους στα έργα τους, όταν βλέπεις τον προσωπικό τους χώρο, προσπαθείς να βρεις τους συσχετισμούς, ή να δεις την υλιστική άποψη των ιδεών τους. Ιδιαίτερα όταν αυτός έχει διακοσμηθεί από τον ίδιο. Νομίζω πως δεν υπάρχει άλλο σπίτι συγγραφέα που να είναι πιο χαρακτηριστικό της οντότητας που αναδύεται από τα γραπτά του, δίνοντας μια αισθητική που είναι σε απόλυτη συνάφεια με το σύμπαν που δημιουργεί μέσα στα βιβλία του.

Συγγραφέας του Generation X, του πρώτου και πιο σημαντικού βιβλίου του, στην Ελλάδα δεν είχε μεγάλη επιτυχία, εγώ προσωπικά είχα ενθουσιαστεί και διάβασα όλα όσα έγραψε μετά. Αυτό που βλέπω εδώ, στο σπίτι του και εναρμονίζεται με το περιβάλλον και την υπόσταση των ηρώων του, είναι η εμμονική τάση τους με τα αντικείμενα, και προφανώς τάση του, σαν άνθρωπος.

Οι ήρωές του ζουν με τα αντικείμενα, απαρτίζεται η ζωή τους από μικρά αντικείμενα που αποτελούν  χρηστικά εργαλεία για την πορεία και εξέλιξη της ζωής, αλλά και αρχετυπικά σύμβολα που μέσα εκεί βρίσκουν τον προσανατολισμό τους σαν άνθρωποι. Τα αντικείμενα χαράζουν την απαρέγκλιτη πορεία της ζωής μας, κατά κάποιο τρόπο κάνουν την μοίρα μας γιατί τα παρακολουθούμε, η τεχνολογία τα βελτιώνει και εμείς λαχταράμε  πότε θα χρησιμοποιήσουμε το νέο βελτιωμένο προϊόν, είμαστε σε απόλυτη συνάφεια με αυτά. Είναι μέρος του σύγχρονου πολιτισμού και κουλτούρας , χωρίς οι ήρωές του να είναι απαραίτητα δούλοι το καταναλωτισμού.  Άλλωστε ο ίδιος είχε πει εκείνο το καταπληκτικό: Ζούμε την εποχή της επιταχυνόμενης κουλτούρας.

Ο άνθρωπος, όντας κοινωνική οντότητα, η κοινωνικότητα του βγαίνει μέσα από την διαλλακτική με τα αντικείμενα – χρήση, σύγκριση, παρουσίαση- οπότε θέλοντας και μη διαμορφώνουν την κουλτούρα μας.

Αυτά τα αντικείμενα ζωντανεύουν στο σπίτι του. Βλέπουμε ολόκληρες επιφάνειες αφιερωμένες σε μεταλλάξεις της ύλης σε χρηστικά και μη προϊόντα, προφανώς εμμονικά, που επαναλαμβάνονται, τα ίδια σε διαφορετικές μορφές και χρώματα. Σαν να τα προκαλεί να του δείξουν ότι έχουν και δεν έχουν, ή σαν να προσπαθεί να τα ξορκίσει, να τα βγάλει από μέσα του. Ή να δει κατά πόσο μπορούν να ορίσουν την υπόστασή του όντας αντικείμενα, με όποιο πρόσωπο και αν υπάρχουν και εμφανίζονται.

Μοιάζει και σαν μεγάλος παιδότοπος, ή παιδότοπος για μεγάλους. Αυτή η νεανικότητα και φρεσκάδα βγαίνει και στα βιβλία του. Πέρα όμως από αυτό, όλοι έχουμε κάτι στην παιδική μας ηλικία που μας κρατάει γαντζωμένους με το παρελθόν. Οι αναφορές του στα LEGO ήταν συχνές στα βιβλία του.

Το τελευταίο βιβλίο του Generation A κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο στην Αμερική, στην Ελλάδα ούτε κουβέντα.

Πάντως κοιτώντας το σπίτι, για να αναφέρουμε και κάτι σχετικό με τη διακόσμηση, φαίνεται  να παρακολουθεί και να είναι γνώστης του σύγχρονου design, πράγμα που φαίνεται τόσο από το σκανδιναβικό ύφος στο σπίτι του όσο και από τη χρήση επίπλων που είναι σύμβολα μεγάλων σχεδιαστών. Είπαμε τα αντικείμενα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον Coupland, δεν υπάρχουν μόνο για να τα χρησιμοποιούμε, αλλά και για τον συμβολισμό τους.

Οι φωτογραφίες από ΝΥΤ

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x