Το φωτιστικό Arco

Το φωτιστικό Arco

arco-1

«Επανέρχομαι στο αντικείμενο ξανά και ξανά, μέχρι που να βρεθεί η κύρια συνιστώσα του σχεδιασμού. Ένα ελάχιστο σημάδι, ένα ελάχιστο σχήμα που προκύπτει από τη λειτουργία. Να φτάσω στο σημείο να πω: αυτό είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω.» —Achille Castiglioni

Αδερφοί Castiglioni
Αδερφοί Castiglioni

Το μυθικό σχεδιαστικό δίδυμο Achille Castiglioni και ο αδερφός του Pier Giacomo Castiglioni για τη δημιουργία του φωτιστικού Arco έκαναν πράξη αυτό ακριβώς που περιγράφει ο Achille. Το φωτιστικό, κατασκευασμένο για πρώτη φορά το 1962, αποτελείται από ένα ορθογώνιο μπλοκ από μάρμαρο Carrara σαν βάση στην οποία στηρίζεται ένας καμπύλος βραχίονας που καταλήγει σε στρογγυλό, από ανοξείδωτο χάλυβα, καπέλο.

Απλό, όπως άλλωστε όλα τα αριστουργήματα, βασίζεται σχεδιαστικά στις λάμπες του δρόμου και το εμπνεύστηκε ο Achille στην προσπάθειά του να λύσει το πρόβλημα φωτισμού που είχε στην τραπεζαρία του σπιτιού του.

Κάθε κομμάτι του φωτιστικού έχει τη σημασία του. Οι λοξές ακμές στη μαρμάρινη βάση είναι για την ασφάλεια και το συγκεκριμένο μάρμαρο επιλέχτηκε για το βάρος του αλλά και για το κόστος σε συνδυασμό με το όμορφο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα τη στιγμή της παραγωγής. Λόγω του αυξημένου βάρους του από το χάλυβα και το μάρμαρο οι σχεδιαστές ενσωμάτωσαν μία τρύπα στο μάρμαρο ώστε να τοποθετείται μία λαβή για ευκολότερη μετακίνηση.

arco-2

Αυτό το λιτό και όμορφο προϊόν αποτέλεσε μια εκλεπτυσμένη και ωφελιμιστική προσέγγιση για το σχεδιαστικό κατεστημένο της μεταπολεμικής κουλτούρας. Το φωτιστικό έγινε τόσο δημοφιλές που την εποχή του εμφανιζόταν παντού, περιοδικά, ταινίες με αποτέλεσμα να χαρακτηρίσει την εποχή εκείνη που σήμερα είναι γνωστή ως ρετρό και να παραμείνει ένας καλός εκπρόσωπος του διαχρονικού μοντερνισμού, της εποχής.

Πέρα από τη χρήση του σε ρετρό διακόσμηση, το ανοξείδωτο είναι χρώμα πολύ οικείο με τα χρώματα που χρησιμοποιούνται σήμερα πράγμα που το καθιστά κατάλληλο και για μοντέρνους χώρους, άλλωστε, πέρα από τη διαχρονικότητά του, το σχήμα του αποτελεί αξεπέραστο design σύμβολο που από μόνο του μπορεί να δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x