Υγραντήρες χώρου

Υγραντήρες χώρου

Τώρα το Χειμώνα τα παράθυρα κλείνουν, τα καλοριφέρ ανοίγουν με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να ξεραίνεται. Η ξηρή ατμόσφαιρα, πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον καθένα, επηρεάζει ιδιαίτερα ομάδες ανθρώπων με μεγαλύτερη ευαισθησία. Οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης ήταν με βάζα, ή ειδικά δοχεία, γεμάτα νερό που βάζαμε στα καλοριφέρ. Οικονομικοί, αλλά δεν επαρκούν για όλες τις περιπτώσεις, τότε τη δουλειά της υγρασίας αναλαμβάνουν οι ιδικές συσκευές, οι υγραντήρες.

Το κείμενο που ακολουθεί το βρήκαμε στη σελίδα της Media Markt.

Σύνοψη

Ο υγραντήρας αποτελεί μια συσκευή για την αύξηση της υγρασίας του αέρα στους κλειστούς χώρους. Ειδικά τις εποχές του έτους όπου απαιτείται θέρμανση, όπως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η υγρασία στους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας πέφτει γρήγορα κάτω από το συνιστώμενο ποσοστό του 40 τοις εκατό. Ακόμη και ο συχνός αερισμός δεν ωφελεί. Ειδικά ο κρύος χειμωνιάτικος αέρας δεν μπορεί να συγκρατήσει επαρκή υγρασία και ενισχύει την ανεπιθύμητη αίσθηση ξηρασίας του αέρα.

Υγραντήρας αντί για ξηρό αέρα στο σπίτι. Η έλλειψη υγρασίας του αέρα είναι πιθανό να προκαλέσει ασθένειες.

Ο υγραντήρας είναι…

Όταν η ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος στο σπίτι είναι πολύ ξηρή, οι άνω βλεννογόνοι της αναπνευστικής οδού αφυδατώνονται και τα μάτια τσούζουν, παρέχοντας στις ασθένειες πρόσφορο έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η αγορά ενός υγραντήρα. Οι συσκευές διατίθενται για διαφορετικά μεγέθη δωματίων και συνήθως εκπληρώνουν άμεσα στο σκοπό τους: Η σχετική υγρασία στο χώρο αυξάνεται και πάλι στο ενδεικνυόμενο ποσοστό μεταξύ 40 και 55 τοις εκατό. Με βάση την τεχνολογία τους, οι υγραντήρες διακρίνονται σε εξαερωτές, ψεκαστήρες και σε εξατμιστές.

Εξαερωτές

Οι εξαερωτές διαμοιράζουν νερό σε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια (π.χ. μέσω εσωτερικών φίλτρων ή περιστρεφόμενων ελασμάτων) και προωθούν ένα ρεύμα αέρα πάνω από αυτό. Αυτά τα μοντέλα έχουν την επιπρόσθετη δράση να ψύχουν ταυτόχρονα το χώρο. Βοηθούν στη φυσιολογική ρύθμιση της υγρασίας του χώρου και καταναλώνουν σχετικά λίγη ενέργεια. Στους εξαερωτές πρέπει να προστίθεται απαραίτητα κάποιο απολυμαντικό στο νερό, έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν μικρόβια. Τα ιδιαίτερα εύχρηστα μοντέλα εκτελούν αυτόματα τη διαδικασία καθαρισμού, μέσω απολύμανσης UVC, δηλαδή μέσω απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία.

Ψεκαστήρες

Οι ψεκαστήρες χρησιμοποιούν υπερήχους ή αντλίες πίεσης και μικρά ακροφύσια για τη διασπορά μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού. Αυτά τα ψυχρά νέφη μπορούν στη συνέχεια να απομακρυνθούν από το χώρο με τη βοήθεια ανεμιστήρα. Αυτές οι συσκευές καταναλώνουν επίσης ελάχιστη ενέργεια και ψύχουν τον αέρα. Οι ψεκαστήρες διαθέτουν συνήθως μια αυτόματη λειτουργία καθαρισμού μέσω υπεριωδών ακτινών, ωστόσο πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά και τακτικά. Ο ψεκασμός του νερού σε μικρά σταγονίδια ενέχει τον κίνδυνο εισπνοής του νέφους νερού μαζί με τα βακτηρίδια.

Εξατμιστές Luftbefeuchter

Οι εξατμιστές υγραίνουν το χώρο με τη βοήθεια ατμού. Η απαιτούμενη θέρμανση του νερού είναι δυστυχώς αρκετά ενεργοβόρα. Η απόδοση ύγρανσης αυτών των μοντέλων αξιολογείται, ωστόσο, ως αρκετά καλή, ενώ τα τυχόν βακτήρια του νερού εξοντώνονται ήδη κατά τη διάρκεια της εξάτμισης.

Κατά την εγκατάσταση κάποιου εξατμιστή θα πρέπει να προσέξετε που θα τοποθετηθεί, έτσι ώστε να μην προκληθούν φθορές σε ταπετσαρίες ή εικόνες που βρίσκονται στο πεδίο της εξάτμισης. Αυτές οι συσκευές επιπλέον, απαιτούν συχνή απομάκρυνση των αλάτων.

Η συσσώρευση των αλάτων είναι πιθανό να εμποδίσει την ανάπτυξη της κατάλληλης θερμοκρασίας του νερού, έτσι ώστε να εξοντωθούν τα βακτήρια. Οι εξατμιστές λειτουργούν με δύο τρόπους: Οι εξατμιστές ηλεκτροδίων θερμαίνουν το νερό με δύο ηλεκτροφόρα ηλεκτρόδια μέσα στο δοχείο νερού. Αυτά τα μοντέλα δεν λειτουργούν με αποσταγμένο νερό, γιατί δεν παρέχει την απαραίτητη ηλεκτρική αγωγιμότητα.

Τα μοντέλα με θερμαντική αντίσταση θερμαίνουν το νερό σε μικρές ποσότητες μέσα σε ένα είδος θαλάμου. Για αυτό το μοντέλο συνιστάται η χρήση αποσταγμένου νερού για να μην συσσωρευτούν άλατα.

Πρόσθετες λειτουργίες

Οι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας υγραντήρες διαθέτουν μεγάλα ντεπόζιτα νερού για συνεχή χρήση, αυτόματη λειτουργία απενεργοποίησης μόλις τελειώσει το νερό, ηλεκτρονικά υγρόμετρα για την ένδειξη των τρεχόντων τιμών αλλά και τη ρύθμιση της επιθυμητής σχετικής υγρασίας του αέρα στο χώρο, όπως και τη δυνατότητα προσθήκης αρωματικών ελαίων μέσω φυσιγγίου για τον αρωματισμό του χώρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.