Μονοκατοικία στα Εξάρχεια από την Αρχιτέκτονα Κατερίνα Βαλσαμάκη

Η μονοκατοικία εμβαδού 237τμ βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στεγάζει τις ανάγκες του ζευγαριού των ιδιοκτητών. Μία διώροφη νεοκλασική κατοικία χτισμένη πριν το 1923 καταλάμβανε εξολοκλήρου το οικόπεδο εμβαδού μόλις 117τμ της οποίας τμήμα προς το δρόμο διατηρήθηκε υποχρεωτικά, ενώ χτίστηκε ένα νέο κτίριο πολύ μικρής κάλυψης στο πίσω μέρος του οικοπέδου.

Τα δύο κτίρια, αναπαλαιωμένο και νέο, χωρίζονται από μία εσωτερική αυλή – ένα εσωτερικό αίθριο πλαισιωμένο από τους συμπαγείς όγκους των γειτονικών κτιρίων και ενώνονται μεταξύ τους μ’ ένα γυάλινο διάδρομο.

Στο  επίπεδο του αιθρίου – ισόγειο για τη νέα κατοικία  και ταυτόχρονα α΄ όροφος για το διατηρητέο – οργανώνονται οι χώροι διημέρευσης: το διώροφο σε ύψος καθιστικό στο νέο κτίριο και η κουζίνα με την τραπεζαρία στο παλιό, με την αυλή να αποτελεί την άμεση προέκτασή τους.

Οι υπόλοιποι χώροι της κατοικίας αναπτύσσονται στο νέο κτίριο σε τέσσερα, πλέον του ισογείου, επίπεδα εμβαδού μόλις 47,50τμ, ενώ στο ισόγειο του παλιού κτιρίου και προς το δρόμο βρίσκεται ο ξενώνας με δική του ανεξάρτητη είσοδο.

Η οργάνωση των χώρων της κατοικίας εξασφαλίζει ένα προστατευμένο και ήσυχο περιβάλλον, χωρίς να την αποκόπτει από τη γοργά αναδιαμορφούμενη γειτονιά.

 

Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Κατερίνα Βαλσαμάκη

Φωτογραφίες: Κών/νος Θωμόπουλος

Κείμενο: Κατερίνα Βαλσαμάκη

Περισσότερα στην σελίδα της Κατερίνας Βαλσαμάκη