Casa de Lluna

Casa de Lluna

[slickr-flickr tag=lluna]

Στη δεκαετία του ’50, στην Ισπανία υπήρχε μια διαδικασία αστικοποίησης των ακτών της Μεσογείου, όπου έχτισαν τις υποδομές, τα ξενοδοχεία και τα σπίτια διακοπών που προορίζονται για χρήση. Αυτό το μικρό ρετιρέ είναι μέρος αυτής της εξέλιξης: Το Finca Adoc, ένα σύμπλεγμα περίπου 2.000 σπίτια που αναπτύχθηκε από ιδιώτες επιχειρηματίες το 1960, στην ακτή Αλικάντε. Σε αυτό το σύνολο θα βρείτε επίσης μια σιδηροδρομική γραμμή με τον σταθμό, χώρο στάθμευσης, πολλά καταστήματα, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και πολλές πεζογέφυρες, κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες, με σκοπό να συνδέσει τα διάφορα επίπεδα των κτιρίων με την παραλία, το λιμάνι και τη θάλασσα. Όλες αυτές οι προηγμένες, για την εποχή τους, λύσεις μηχανικής, επιβαλλόταν να γίνουν λόγω των απότομων κλίσεων ανάμεσα στη θάλασσα και την Serra Grossa. Επί του παρόντος, τα περισσότερα σπίτια που χτίζονται στην Ισπανία, αφορούν αποκαταστάσεις των υφιστάμενων κτιρίων. Είναι πλέον συχνό φαινόμενο τα διαμερίσματα διακοπών, πολλά με θέα στη θάλασσα, να γίνονται σπίτια της συνεχούς χρήσης, κύριες κατοικίες, με φυσική συνέπεια να βελτιώνονται και τα αναγκαία μέσα μαζικής μεταφοράς με υποδομές, όπως το ΤΡΑΜ. Η μεσογειακή πόλη χάνει τα όρια της και παράλληλα συνδέεται με τη θάλασσα. Αυτό είναι το πλαίσιο που για τους αρχιτέκτονες κατευθύνει την αποκατάσταση αυτού του ρετιρέ που βρίσκεται σε έναν πύργο στην παραλία της Albufereta. Η εκπληκτική θέα πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και την πόλη Αλικάντε με τον απέραντο ορίζοντα να εκτίνεται στο εξωτερικό. Η κατάσταση του περιβλήματος, με μια άκαμπτη δομή των διακριτών χώρων, γίνεται ευέλικτος χώρος στέγασης και προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση στρατηγικών όπως η επέκταση του εσωτερικού χώρου, την ένωση της κουζίνας με το καθιστικό, διαίρεση δωματίων με χωρίσματα και επέκταση των αποθηκευτικών χώρων. Εκτός από διαφάνεια και ευελιξία, αυτό το αυτοματοποιημένο κτίριο μπορεί να αναπρογραμματίσει του χώρους. Τα ευφυή Θερμοϋγρομετρικά συστήματα κλιματισμού, τα στρώματα υψηλής ακουστικής απορρόφησης, οι συρόμενες πόρτες-τοίχοι, οι εγκαταστάσεις φωτισμού και το σύστημα surround επιτρέπουν την προσαρμογή σε διαφορετικές χρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες. Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν ένα τροποποιήσιμο σπίτι για ένα νεαρό ζευγάρι από το οποίο για να βλέπουν τη θάλασσα, και να ζουν τις μεταβολές του περιβάλλοντος φωτισμού από την ακτή. Κάπως προσπαθούν να επιτρέψει φως, εκτυφλωτικό φως, εκτυφλωτικό φως, ομίχλη, τα σύννεφα, τον άνεμο, τα κύματα … τροποποιήσει την συναισθηματική εμπειρία της στέγασης.

Αρχιτέκτονες: Cor & Asociados

Φωτογραφίες: David Frutos, David Sardana και Luisa Marti

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.