Γκρεμίζοντας τα ρωσικά στερεότυπα

Γκρεμίζοντας τα ρωσικά στερεότυπα

Παραδοσιακά, η περιοχή που επιλέγουν οι ρώσοι για να κάνουν τα εξοχικά τους είναι η Ρίγα, δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που θα αγοράσουν σπίτι για τις διακοπές τους στο Μαυροβούνιο, δεν είναι απίθανο να βρεις ρώσους ακόμη και στην Ισπανία, ωστόσο αυτό που θεωρήθηκε τολμηρή επιλογή ήταν η απόφαση της διακοσμήτριας Έλενα Grodetsky που αγόρασε ένα τριώροφο εξοχικό στο χωριό Stepanovo στην Izhevsk που βρίσκεται στη Ρωσία. Φυσικά θα έπρεπε να υπάρχει λόγος για αυτή την επιλογή και υπήρχαν δύο, ένας ότι ο άντρας της κατάγεται από εκεί και ο δεύτερος ότι οι γονείς της μετακόμισαν εκεί.

Η Έλενα ήθελε να χτίσει ένα σπίτι από την αρχή, αλλά στην περιοχή εκείνη δεν υπήρχαν οικόπεδα διαθέσιμα, παρά μόνο έτοιμα, χτισμένα σπίτια. Όταν είδε τα μικροσκοπικά παράθυρα που υπήρχαν στην αρχική μορφή του σπιτιού θέλησε να το κατεδαφίσει, αποφάσισε τελικά να το αναδιαμορφώσει πλήρως καθώς κατάλαβε πως η κατεδάφιση δεν θα πρόσφερε κάτι περισσότερο, ιδικά μετά τη μορφή που είχε όταν ολοκλήρωσε την.  ανακαίνιση. Τώρα οι αδιαπέραστοι τοίχοι που κάλυπταν τους τοίχους και τη θέα, έχουν αντικατασταθεί με γυαλί. Μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που γεμίζουν φως το χώρο και χαρίζουν μεγαλοπρεπή θέα προς το δάσος και το ποτάμι.

Έπιπλα προσπάθησε να αγοράσει από την τοπική αγορά, αλλά όλα ήταν κλασικά και ακριβά. Έτσι αναγκάστηκε να στραφεί στην αγορά της Μόσχας, τόπος μόνιμης διαμονής, όπου γνωρίζει καλά την αγορά και τους τεχνίτες που χρειάστηκε να της κάνουν κάποια έπιπλα. Το ότι δεν γέμισε το χώρο με έπιπλα ήταν μία επιλογή στην οποία δεν οδηγήθηκε για οικονομικούς λόγους, αλλά για να αφήσει αρκετό ανοιχτό χώρο ώστε να μπορούν να παίζουν τα τρία παιδιά της.

Η διακόσμηση είναι το ίδιο τολμηρή όσο και η απόφασή της να κάνει σπίτι εκεί, κυρίως για τους ρώσους, που αγαπάνε τη βαριά διακόσμηση με σκούρα χρώματα στους τοίχους και ογκώδη έπιπλα, αλλά απ’ ότι φαίνεται η διακοσμήτρια εδώ θέλει να γκρεμίσει πολλά ρωσικά στερεότυπα. Ο μοντερνισμός και τα χρώματα έχουν τον κύριο λόγο και ο χαρακτήρας, τόσο ολόκληρου του σπιτιού, όσο και του κάθε δωματίου ξεχωριστά, προσδιορίζουν και ένα συγκεκριμένο ρόλο, χώροι για να παίζουν τα παιδιά, χώρος για τα αγόρια, χώρος για το κορίτσι, χώρος για τους γονείς. Βέβαια σε όλα τα σπίτια υπάρχουν συγκεκριμένα δωμάτια, αλλά εδώ είναι τόσο ταγμένα και αφιερωμένα στους χρήστες τους που λες και δεν μπορεί να μπει άλλος, ή αν μπει κάποιος άλλος νιώθει άβολα, ή βλέπει πολύ λιγότερα από όσα βλέπει ο ιδιοκτήτης του.

Φωτογραφίες: Sergei Ananiev

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.