Η ανακαίνιση του παραδοσιακού Trullo

Η ανακαίνιση του παραδοσιακού Trullo

Ο ιταλός αρχιτέκτονας  Luca Zanaroli μόλις ολοκλήρωση την ανακαίνιση ενός μικρού Saracen trullo (τοπικό αγροτικό κτίσμα) στην ύπαιθρο του  Ostuni, στην Απουλία της νότιας Ιταλίας. Ο πελάτης είχε αγοράσει ένα κομμάτι γης με ελιές και αμυγδαλιές, καθώς και το trullo σχεδόν στην είσοδο του ακινήτου με τη φθορά να φανερώνει το μέγεθος της εγκατάλειψης, επίσης παρακείμενα υπήρχε ακόμη ένα κτίσμα, συγκεκριμένα ένα υπόστεγο, ή  lamia όπως το ονομάζουν εκεί, στο οποίο είχε παραμείνει όρθιος μόνο ένα τοίχος.

Το έργο επικεντρώνεται στην ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων, αλλά και την αύξηση των χώρων καθώς αρχικό εμβαδόν που καταλάμβαναν ήταν μόνο 40 τετραγωνικά μέτρα.

Αυτό που επεδίωξαν ήταν να διατηρηθεί το σχήμα και η σχέση με το περιβάλλον αναλλοίωτα. Έπρεπε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η ανατροπή της καθιερωμένης ισορροπίας που είχε δημιουργηθεί μεταξύ του κτίσματος και του περιβάλλοντος που το φιλοξενεί. Με άλλα λόγια, η νέα διάρθρωση δεν είχε σκοπό να «πνίξει» το παλιό. Αντίθετα μάλιστα, ήθελαν το νέο τμήμα να είναι μια οργανική ανάπτυξη του ήδη υπάρχον.

Εσωτερικά το αγροτικό στοιχείο δεν είναι τόσο εμφανές με τη χρήση σφυρήλατων σιδερένιων επίπλων, αλλά παραπέμπει σε ένα διαχρονικό μοντερνισμό που συναντάμε σε παραδοσιακά σπίτια με εκτεταμένη τη χρήση της πέτρας στην αρχιτεκτονική.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x