Lofterdam

Είναι ένα όμορφο loft στον πρώτο όροφο ενός ιστορικού κτηρίου στο Brouwersgracht, στο κέντρο του Άμστερνταμ. Έχει σχεδιαστεί από τον Remco Wilcke των CUBE architecten και τους συνεργάτες τους  Marloes van Heteren of SOLUZ. Όταν βρήκαν το μνημείο οι τότε ιδιοκτήτες του το χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκη, με τον όλο χώρο να είναι χωρισμένος σε δύο σκοτεινά δωμάτια των 100 τετραγωνικών μέτρων. Αγόρασαν τον χώρο και η άδεια για να τον διαμορφώσουν τους δόθηκε αφού καταθέσανε τα σχέδια με τις εργασίες και τη νέα μορφή που θα έπαιρνε.

Το 2008 η παλιά αποθήκη μετατράπηκε σε ένα πολυτελές loft 200 τετραγωνικών μέτρων, επιφάνεια που προέκυψε από το γκρέμισμα του τοίχου που το χώριζε στα δύο δωμάτια όταν χρησιμοποιούνταν σαν αποθήκη. Θέλοντας να έχει τον χαρακτήρα του loft, αλλά και για να διατηρήσουν κάποια στοιχεία που επισημαίνουν την ιστορικότητά του, κρατήσανε το ξύλινο δάπεδο και τα αυθεντικά δοκάρια περνώντας τα πρώτα από μια διαδικασία συντήρησης. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με το εμφανές τούβλο στον τοίχο συνθέτουν την πιο στιβαρή εικόνα του χώρου, πράγμα στο οποίο συνέβαλε το μινιμαλιστικό ύφος που ακολουθήθηκε στα επιπρόσθετα στοιχεία, όπως η κουζίνα και τα έπιπλα. Χωρίς να κραυγάζουν τα νέα στοιχεία επέτρεψαν και ενίσχυσαν την προσωπικότητα να δίνει τον χαρακτήρα με όλα τα υπόλοιπα να συμπληρώνουν το αισθητικό τοπίο.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και κάτι εντελώς ξεχωριστό από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, είναι το μπάνιο που βρίσκεται μεταξύ κοινών και ιδιωτικών χώρων. Η ιδιαιτερότητά του δεν έγκειται μόνο στη θέση του, που το καταστεί κεντρικό σημείο του σπιτιού, αλλά και στο υλικό με το οποίο είναι δομημένο πρόκειται για υαλότουβλα από το ΙΚΕΑ βαμμένα στο εσωτερικό με λευκή μπογιά και ενωμένα με διαφανή κόλλα.

Απάντηση