Μοντερνισμός σε αρχαίο κτίσμα

Μοντερνισμός σε αρχαίο κτίσμα

Το Domus Civita αγοράστηκε σε άθλια κατάσταση σχεδόν κατεστραμμένο το 2011. Το κατοικήσιμο τμήμα του είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κτιρίου που χωρίστηκε τον 20ο αιώνα, αν και η αρχική δομή έγινε τον 14ο αιώνα όταν η πόλη Civita di Bagnoregio, στην Ιταλία, βρισκόταν στην μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη της ιστορίας της. Η αρχική αρχοντιά του εσωτερικού είναι ακόμη ορατά στο παλιό πέτρινο τζάκι, τα ξύλινα δοκάρια, τους πέτρινους τοίχους και το δάπεδο από τερακότα.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του σπιτιού είναι η εσωτερική σύνδεση με το υπόγειο τμήμα του με τον λαξευμένο μαλακή ηφαιστειακή πέτρα. Μέσα από μια σειρά από σήραγγες και σπηλιές που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα, αλλά και τη ρωμαϊκή και ετρουσκική εποχή, προσεγγίζουν τον κάτω όροφο μέσω μιας πέτρινης σκάλας που είναι σκαμμένη στο βράχο και καταλήγει σε μια υπέροχη εσωτερική πισίνα που δεν είναι κάποιο πρόσφατο κατασκεύασμα, αλλά μια πολύ καλά διατηρημένη ρωμαϊκή στέρνα. Μέσα από αυτή τη δεξαμενή υπάρχει πρόσβαση σε έναν εγκαταλελειμμένο κήπο ανάμεσα σε δύο βράχους στην άκρη της πόλης. Από τον κήπο είναι ορατές οι ετρουσκικές σπηλιές σκαμμένες στους βράχους.

Το έργο ανακαίνισης είναι μία προσπάθεια να συνδέσουν το παρελθόν με το σήμερα και να αναδείξουν μία αρχιτεκτονική ιστορία 2600 χρόνων, αποδεικνύοντας παράλληλα το βιώσιμο χαρακτήρα της αρχαίας αρχιτεκτονικής.

Από το Studio F Design που διεκπεραίωσαν το έργο, υπάρχει μία συγκρατημένη διακόσμηση που διατηρεί την αρχοντιά του κτιρίου, αλλά παράλληλα προσπάθησαν να αφαιρέσουν τη στομφώδη μεγαλοπρέπεια εισάγοντας πολλά μοντέρνο στοιχεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.