Ακάρεα: Ένας αόρατος εχθρός

Ακάρεα: Ένας αόρατος εχθρός

Από τις πιο διαδεδομένες αλλεργίες στην καθημερινή μας ζωή, είναι η αλλεργία στα ακάρεα. Το μικρό τους μέγεθος, η εύκολη διασπορά τους στο περιβάλλον μέσα στα σωματίδια της σκόνης συνδυάζονται με τις ιδανικές, για την ανάπτυξη τους, συνθήκες που επικρατούν στα σπίτια μας και  τα κάνουν να είναι στην κορυφή των αεροαλλεργιογόνων. Των ουσιών αυτών δηλαδή που προκαλούν αλλεργίες και μεταφέρονται μέσω του αέρα. H αλλεργία στα ακάρεα αφορά τα περιττώματα τους, τα οποία μεταφέρονται με τα σωματίδια της σκόνης και για αυτό το λόγο αρκετός κόσμος πιστεύει πως έχει αλλεργία στη σκόνη ενώ στην πραγματικότητα η αλλεργία είναι στα ακάρεα. Αλλά ας γνωρίσουμε μερικά στοιχεία για αυτούς τους “αόρατους εχθρούς” μας, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Αντιμετώπιση

Οι αλλεργικοί στα ακάρεα ασθενείς, θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθυσμό των ακάρεων στο σπίτι και στο χώρο εργασίας τους για να επιτύχουν τη βελτίωση των συμπτωμάτων και τη μείωση   χρήσης φαρμάκων. Δυστυχώς το να αποφύγει κάποιος τη σκόνη, είναι αν όχι αδύνατο, τουλάχιστον δύσκολο και βέβαια το σημαντικότερο από όλα, δεν αλλάζει την εξέλιξη της αλλεργίας. Είναι πραγματικά δύσκολη η αποφυγή γιατί τα ακάρεα είναι παντού και έχει προσωρινά αποτελέσματα ενώ βελτιώνει την κατάσταση σε μικρό ποσοστό. Στην προσπάθεια αποφυγής των ακάρεων θα πρέπει να γίνει μείωση της σχετικής υγρασίας στο σπίτι σε λιγότερο από 50% με καλό αερισμό του σπιτιού ενώ η χρήση κλιματιστικών με ειδικά φίλτρα είναι μια καλή σκέψη. Καλό είναι να μην υπάρχουν χαλιά και μοκέτες στο σπίτι ενώ αν αυτό δεν είναι δυνατό, τοποθετήστε λεπτά χαλιά χωρίς μεγάλο πέλος. Το ξεσκόνισμα του σπιτιού να γίνεται με βρεγμένο πανί και το καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με συχνή αλλαγή του φίλτρου και της σακούλας της σκούπας. Απομακρύνετε τα γούνινα παιχνίδια από το δωμάτιο των παιδιών ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, πλύνετε τα στο πλυντήριο δύο φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν ειδικές θήκες για τα στρώματα, τα μαξιλάρια και τα παπλώματα και σε συνδυασμό με ειδικά ακαρεοκτόνα μπορεί να μειωθούν σε κάποιο βαθμό τα επίπεδα των ακάρεων στο σπίτι. Αν αναλογιστούμε πως κοιμόμαστε περίπου 8 ώρες δηλαδή το ένα τρίτο της ημέρας και ο μεγαλύτερος αριθμός των ακάρεων βρίσκεται στα κρεβάτια τότε καλό είναι οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στα υπνοδωμάτια.

Άρθο του Γεώργιου Π. Λούρμπα, Ειδικού Αλλεργιολόγου

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.