Δωμάτιο μουσικής

Αρχικά όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε «αφιερωμένο» δωμάτιο έτσι θα ξεκινήσετε κι εδώ.
Επιλέγοντας δηλαδή το βασικό χρώμα και μετά, από τις ειδικές παλέτες που διαθέτουν τα καταστήματα χρωμάτων, θα ξεχωρίσετε τρεις αποχρώσεις του βασικού χρώματος.
Ακούτε ή δημιουργείτε
Δεν είναι πάντα απαραίτητο αυτός που απολαμβάνει και του αρέσει να ακούει μουσικήνα έχει μουσική κλήση ή να παίζει κάποιο όργανο. Το δωμάτιο αυτό θα είναι ένας χώρος αφιερωμένος στην μαγεία της μουσικής, όπου εκεί θα περνάει ωραία αυτός, ή αυτή που θα θέλει να απολαύσει μουσική.
Προτού ξεκινήσετε θα πρέπει να κάνετε μερικές ερωτήσεις τόσο στον εαυτό σας όσο και στον ιδιοκτήτη του δωματίου ώστε να προσδιορίσετε τι είδους μουσικό δωμάτιο θα κάνετε.
· Θα είναι ένα μέρος στο οποίο απλώς θα θέλετε να ακούσετε μουσική, ή ένα μέρος που θα παίζετε κάποιο όργανο.
· Θα χρειαστεί χώρος και για τη συμμετοχή και άλλων μουσικών; Κι αν ναι τι είδους όργανα θα συμμετάσχουν.
· Θα είναι ένας χώρος που θα παραδίδονται ή θα λαμβάνονται μαθήματα μουσικής;
· Θα συνθέτετε μουσική;
· Μήπως θα είναι απαραίτητο να μειώνονται οι ήχοι που θα εισέρχονται στο δωμάτιο, ή οι ήχοι που θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους;
· Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείτε. Κάθε μέρα; Μια φορά τη βδομάδα; Περιστασιακά;
· Τι θα μπορούσε να το κάνει απόλυτα προσωπικό
· Τι όργανα θα υπάρχουν μόνιμα εκεί μέσα, π.χ. ογκώδη όπως πιάνο;
· Η ηλεκτρική εγκατάσταση να είναι επαρκής για το αν θα υπάρχουν εκεί ηλεκτρικά όργανα.

Αρχικά όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε «αφιερωμένο» δωμάτιο έτσι θα ξεκινήσετε κι εδώ.Επιλέγοντας δηλαδή το βασικό χρώμα και μετά, από τις ειδικές παλέτες που διαθέτουν τα καταστήματα χρωμάτων, θα ξεχωρίσετε τρεις αποχρώσεις του βασικού χρώματος.Ακούτε ή δημιουργείτε Δεν είναι πάντα απαραίτητο αυτός που απολαμβάνει και του αρέσει να ακούει μουσικήνα έχει μουσική κλήση ή να παίζει κάποιο όργανο. Το δωμάτιο αυτό θα είναι ένας χώρος αφιερωμένος στην μαγεία της μουσικής, όπου εκεί θα περνάει ωραία αυτός, ή αυτή που θα θέλει να απολαύσει μουσική.  Προτού ξεκινήσετε θα πρέπει να κάνετε μερικές ερωτήσεις τόσο στον εαυτό σας όσο και στον ιδιοκτήτη του δωματίου ώστε να προσδιορίσετε τι είδους μουσικό δωμάτιο θα κάνετε.· Θα είναι ένα μέρος στο οποίο απλώς θα θέλετε να ακούσετε μουσική, ή ένα μέρος που θα παίζετε κάποιο όργανο.· Θα χρειαστεί χώρος και για τη συμμετοχή και άλλων μουσικών; Κι αν ναι τι είδους όργανα θα συμμετάσχουν.· Θα είναι ένας χώρος που θα παραδίδονται ή θα λαμβάνονται μαθήματα μουσικής;· Θα συνθέτετε μουσική;· Μήπως θα είναι απαραίτητο να μειώνονται οι ήχοι που θα εισέρχονται στο δωμάτιο, ή οι ήχοι που θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους;· Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείτε. Κάθε μέρα; Μια φορά τη βδομάδα; Περιστασιακά;· Τι θα μπορούσε να το κάνει απόλυτα προσωπικό· Τι όργανα θα υπάρχουν μόνιμα εκεί μέσα, π.χ. ογκώδη όπως πιάνο;· Η ηλεκτρική εγκατάσταση να είναι επαρκής για το αν θα υπάρχουν εκεί ηλεκτρικά όργανα.

Για όλους

Η δημιουργία ενός μουσικού δωματίου μπορεί να σας φανεί απλή καθώς απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο ύφος και για τις ανάγκες κάποιων συγκεκριμένων απαιτήσεων, όπως αυτών του μουσικού. Υπακούει όμως σε αρχές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε κάθε δωμάτιο.

Απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να σημειώσετε.

Ακουστική: ηχομόνωση και ηχοαπορρόφηση

Χώρος αποθήκευσης

Καθίσματα

Ηχητικό σύστημα

Φωτισμός

Ακουστική: ηχομόνωση και ηχοαπορρόφηση.

Όσοι λατρεύουν τη μουσική είναι γνώστες το πόσο σημαντική είναι η ακουστική του δωματίου και ξέρουν το πόσο επηρεάζει τη συνολική ποιότητα της μουσικής. Μπορείτε να αυξήσετε την ακουστική ποιότητα με την προσθήκη ηχοαπορροφητικών αντικειμένων. Η μέθοδος αυτή θα κάνει τη μουσική σαφέστερη, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τους ήχους μέσα στο δωμάτιο χωρίς να μοιράζονται στους άλλους χώρους.

Εκτός από τους παλιούς κλασικούς τρόπους με πετροβάμβακα, υαλοβάμβακας,  ρικοφόν ακόμα και αυγοθήκες, κάτι που είναι εντελώς αντιαισθητικό έχουν βγει προϊόντα που κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους και με άριστα οπτικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε εταιρίες όπως η ALTO που έχουν να προτείνουν πολλές λύσεις για υλικά ηχομόνωσης και ηχοαπορρόφησης.

Αποθήκευση

Η αποθήκευση, αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην ντουλάπα, μπορείτε να τακτοποιήσετε τα όργανα σε μια γωνία και αν δεν θέλετε κάποια από αυτά να μην φαίνονται, ένα αναδιπλούμενο ξύλινο διαχωριστικό, είναι η καλύτερη λύση.

Καθίσματα και έπιπλα

Κάθε χώρος χρειάζεται άνετα έπιπλα, εδώ όμως αυτή η ανάγκη αυξάνεται καθώς το να ακούς μουσική είναι μία απόλαυση για την οποία συμβάλουν πολλά πράγματα και πολύ περισσότερο το που και πως κάθεστε.

Υπάρχουν ειδικές πολυθρόνες που το σώμα είναι  σε σχεδόν ξαπλωτή στάση και είναι ότι καλύτερο για να ακούτε μουσική.

Σε έναν τέτοιο χώρο που θα συγκεντρώνονται και φίλοι είναι πολύ όμορφες και οι μεγάλες μαξιλάρες στο πάτωμα.

Και φυσικά τα καθίσματα για μουσικούς που δεν είναι άνετες πολυθρόνες αλλά στενές καρέκλες, πολλές φορές αναδιπλούμενες.

Άλλα έπιπλα

Ράφια για τα CD

Ντουλάπια για τη φύλαξη των παρτιτούρων και των μουσικών βιβλίων.

Ντουλάπια για την αποθήκευση των καλωδίων που είναι απαραίτητα.

Συστήματα ήχου

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα από ηχοσυστήματα που μπορείτε να εγκαταστήσετε, είτε αυτόνομο είτε συνδεδεμένο με τον υπολογιστή. Αυτή η εγκατάσταση πρέπει αν σας απασχολήσει πολύ καθώς πρέπει να μελετήσετε που θα μπουν τα ηχεία και από πού θα περνάνε τα καλώδια. (Διαβάστε ΕΔΩ).

Φωτισμός

Το προτιμότερο είναι να αξιοποιείται ο φυσικός φωτισμός και στα παράθυρα να μπούνε κουρτίνες ή στοράκια που να ρυθμίζουν την ποσότητα του φωτός που θα εισέρχεται στο χώρο. Η έκσταση της μουσικής πολλές φορές συνδέεται με την ποιότητα και ποσότητα του φωτισμού, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι να τον εμπλουτίσετε με τους παρακάτω τρόπους.

Δυνατός φωτισμός στην οροφή, σε περίπτωση που το δωμάτιο είναι βορινό και δεν έχει πολύ φως.

Φωτορυθμικά που συνδέονται με το ηχοσύστημα.

Μεμονωμένες εστίες με χαμηλό φωτισμός στα ράφια.

Και χρωματιστές φωτοσωλήνες (αν είναι δυνατόν κρυφές)

Επιλογή χρωμάτων

Αν είναι ένα δωμάτιο στο οποίο θα ακούτε μουσική τα χαλαρωτικά χρώματα όπως γαλάζιο, πράσινο, ροζ είναι οι καλύτερες επιλογές. Αν σε αυτό το δωμάτιο θα παίζετε και να δημιουργείτε τα έντονα χρώματα, όπως πορτοκαλί, κόκκινο θα αυξήσουν την ενέργεια.

Ολοκλήρωση

Τα διακοσμητικά που ταιριάζουν πρέπει να έχουν σχέση με τη μουσική, ή με ότι χαρακτηρίζει το είδος της μουσικής που ακούτε ή παίζετε.Για τη τζαζ ένα πίνακας που απεικονίζει μπαρ, ή μια αφίσα του Μανχάταν. Κλασική μουσική έναν παλιό μετρονόμο, ένα γραμμόφωνο. Κάποια παλιά όργανα αντίκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.