Δύο διαφορετικά loft

Δύο διαφορετικά loft

Ίσως μερικά χρόνια πριν ένας χώρος εγκαταλελειμμένου εργοστασίου να θεωρούνταν δυσλειτουργικός, άχαρος και άκομψος και σίγουρα ακατάλληλος για χρήση σαν κατοικία όπου από το σύνολο του διαθέσιμου χώρου απαιτούσαμε μία συγκεκριμένη κατανομή δωματίων. Σήμερα οι απαιτήσεις από ένα βιομηχανικό χώρο είναι πολύ διαφορετικές, ενώ έχει αυξηθεί κατά πολύ η ικανότητα των αρχιτεκτόνων να διαχειρίζονται τέτοιος χώρους, δύο παράγοντες που έχουν σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθεί αυτή η σύγχρονη αισθητική του βιομηχανικού design, ή του loft που, μπορεί όλοι σήμερα οι μοντέρνοι χώροι να χαρακτηρίζονται από ορισμένους loft, αν δεν έχει όμως κάτι που να προδίδει την προηγούμενη βιομηχανική του χρήση δεν είναι loft.

Μιας και σήμερα υπάρχουν μόνο τα λείψανα της άλλοτε βιομηχανικής επανάστασης, είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούνε να αξιοποιήσουν με διάφορους τρόπους το ότι έχει απομείνει, και το μέγιστο που έχει απομείνει από αυτά τα εργοστάσια είναι τα κτίρια. Διάσπαρτα παντού σε όλο τον κόσμο όπως είναι, το τα σημερινά κτίρια βρίσκονται το ένα στο Βίλνιους της Λιθουανίας και ήτανε εργοστάσιο ραδιοφώνων που εγκαταλείφθηκε εδώ και πολλά χρόνια και το άλλου κάπου στην Αμερική (αγνώστων λοιπών στοιχείων). Σήμερα έχουν μετατραπεί έτσι ώστε να μπορούν να κατοικηθούν. Αυτό που κάνει αγαπητούς και περιζήτητους αυτούς τους χώρους δεν είναι ο αφανισμός και η επικάλυψη της προηγούμενης χρήσης του, αλλά αντίθετα, η όσο περισσότερο έντονη παρουσία του βιομηχανικού παρελθόντος του. Γι’ αυτό απαιτείται η διατήρηση του χαρακτήρα, όπως οι μεγάλοι ανοιχτοί χώροι, οι τεχνικές χοντράδες της κατασκευής όπως στα δάπεδα, τους τοίχους και τις κολώνες και γενικά ένα περιβάλλον που να αναδύει την τραχύτητα ενός χώρου που προορίζονταν για σκληρή δουλειά και όχι για ξεκούραση και καλοπέραση.

Η περίπτωση της Λιθουανίας

[slickr-flickr tag=viewdecoradio]

Είναι ένα loft που ανακαινίστηκε από τον αρχιτέκτονα Dmitriy Kudin και η χρήση των επίπλων είναι καθαρά σε casual ύφος. Δεν προσπαθεί να κρύψει τίποτα από το βιομηχανικό παρελθόν του, ενώ με έξυπνους χειρισμούς του χώρου έχει τοποθετήσει με εξαιρετικό τρόπο τα δωμάτια και μοίρασε τις λειτουργίες χωρίς να θυσιάσει το χαρακτήρα του.

Η περίπτωση της Αμερικής

[slickr-flickr tag=viewdecoatmosphere]

Είναι ένα loft που ανακαινίστηκε από τους Atmosphere Interior Design Inc. Εδώ τον πρώτο λόγο έχει η πολυτέλεια, η οποία πάντα προκαλεί τον θαυμασμό, καταφέρνει όμως το απόλυτο εναρμονισμό με τον βιομηχανικό χαρακτήρα που υπήρχε και θέλουν να διατηρήσουν; Αν και πολλοί τοίχοι κρύφτηκαν, σε μερικά σημεία είναι εμφανές τα τούβλα του εργοστασίου, ακόμα και οι σωληνώσεις στο ταβάνι έχουν μείνει, είναι όμως αυτά αρκετά για να κρατήσουν τον βιομηχανικό χαρακτήρα;

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x