Με Ζεν τρόπο

Σε ένα αγρόκτημα στη Σουηδία, ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα σχεδιαστικά ζευγάρια στη χώρα δημιουργούν ένα εκλεπτυσμένο αμάγαλμα σκανδιναβικής απλότητας και ιαπωνικής ηρεμίας.

Αυτό το απομονωμένο μέρος σε ένα αγρόκτημα στη νότια Σουηδία καταλαμβάνονταν κάποτε από ένα παλιό μύλο. Για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, Johan Dieden, ήταν το ιδανικό σκηνικό για να κατασκευάσει ένα μικρό σπίτι για να φιλοξενεί τους φίλους που επισκέπτονται την οικογένεια. Εκείνος ανέθεσε στους σκανδιναβούς αρχιτέκτονες Gert και Karin Wingårdh να δημιουργήσουν έναν απλό χώρο, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, που θα φέρουν την ύπαιθρο μέσα.

Εκτός από αυτές τις ασαφείς οδηγίες, οι αρχιτέκτονες, οι οποίοι είναι γνωστοί για τα βιολογικά τους σχέδιά, τους παραδόθηκε ένας κενό καμβάς επί του οποίου θα έπρεπε να απελευθερώσουν τη φαντασία τους. «Μας έδωσε απόλυτη ελευθερία με το έργο», λέει ο Gert για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. «Έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και διαθέτει πολύ ανοιχτό μυαλό.»

Το αποτέλεσμα είναι μια σύγχρονη καμπίνα από ξύλο χτισμένη στο στυλ ενός ιαπωνικού teahouse και κρυμμένα σε ένα άλσος δέντρων, όπου η σιωπή διακόπτεται μόνο από τα πουλιά που κελαηδούν και το γάργαρο νερό.

Καθώς εισέρχονται οι επισκέπτες μέσα από μια σειρά γιγάντιων ανοιγμάτων, υφασμένων με ιτιές, το σπίτι αποκαλύπτεται σταδιακά σαν ένα λαμπερό φανάρι πάνω από μία σκοτεινή δεξαμενή νερού. Αυτό που υπήρχε εδώ κάποτε ήταν ένα μικρό ρέμα, αλλά οι αρχιτέκτονες ανακατεύθυναν τη ροή του προς μια τεράστια υπαίθρια μπανιέρα, από την οποία χύνεται πάνω σε μια πλατφόρμα από ασβεστόλιθο και στη συνέχεια στη πισίνα, δημιουργώντας ένα σταθερό χαλαρωτικό ήχο του τρεχούμενου νερού. Η ηρεμία διαρρέει μέσα στο σπίτι, όπου οι υψηλές οροφές και οι συρόμενοι-γυάλινοι τοίχοι ενθαρρύνουν τη μετάβαση υγρού στοιχείου μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Συμπαγής και καλά οργανωμένο, το εσωτερικό των 50 τετραγωνικών μέτρων έχει μια γήινη αίσθηση με μια βιομηχανική ακμή. Η διάταξη, αν και σχεδιάστηκε ως ενιαίο, διαθέτει μια σειρά από διακριτικά καθορισμένους χώρους, συμπεριλαμβανομένων ενός καθιστικό, κουζίνας, μπάνιου, σάουνας όλα συνδεδεμένα με το δάπεδο από ασβεστόλιθο, και οριοθετούνται από ξύλο και πέτρα. Η κουζίνα, είναι στενή, μοιάζει όμως ανοιχτή, ευάερη, και ξεφεύγει από την ακαταστασία, χάρη στους Bulthaup μπάγκους που κρύβουν τις συσκευές και τις προμήθειες για το μαγείρεμα.

Μεγάλο μέρος των επίπλων σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες, συμπεριλαμβανομένων και των δελεαστικών καναπέδων από αμερικάνικο σφένδαμο. Στον πάνω όροφο το υπνοδωμάτιο καταλαμβάνει όλο το χώρο με την οροφή σε μορφή Λ. Η οριζόντια επένδυση από ξύλο στους τοίχους τονίζει το μήκος του δωματίου, ενώ τα κάθετα πάνελ πίσω από το κρεβάτι κάνουν το ανώτατο όριο να φαίνεται μεγαλύτερο. Ένα μεγάλο παράθυρο γεμίζει το τέλος του τοίχου, αφήνοντας το φυσικό φως να πλημμυρίσει το εσωτερικό.

Για αυτή την απίθανη συγχώνευση του ιαπωνικού και σουηδικού design, το σπίτι είναι εκπληκτικά αρμονικό. Οι καθαρές γραμμές του μαλακώνουν από τα πλούσια φυσικά υλικά, ενώ ο μινιμαλισμός των χώρων αντισταθμίζεται από το καταπράσινο περιβάλλον. «Είναι κομψό,» εξηγεί ο Wingårdh. «Δεν είναι ένας μεγάλος χώρο, αλλά δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακός. Άφησα το περιβάλλον να καθοδηγήσει το πλάνο μου.»

Κείμενο: DoriKellyγια το περιοδικό Elledecoration u.k.

Φωτογραφίες: James Silverman

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.