Ο στάβλος που έγινε εξοχικό στην Τήνο

stablos-01

Το σπηλαιώδες πέτρινο εσωτερικό αυτού του πρώην στάβλου στην Τήνο, έχει ανακαινιστεί από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Εξάρχου για να δημιουργήσετε ένα μικρό εξοχικό. Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός λόφου με θέα στα γύρω βουνά και την κοιλάδα κάτω, το τραχύ, σκούρο εξωτερικό του σπιτιού χτισμένο από ντόπια πέτρα δένει αρμονικά με το τοπίο. Ο αρχιτέκτων έχει διατηρήσει την αρχική δομή του στάβλου κάνοντας μόνο μικροαλλαγές για να ενισχύσει τη λειτουργικότητά του, καθώς ο κύριος στόχος ήταν να διατηρηθεί και να διαφυλαχθεί η μοναδική σπηλαιώδης αίσθηση του χώρου, ενώ σχεδιαστικά επιτεύχθηκε η δημιουργία ενός καλοκαιρινού καταφύγιου με ελάχιστο κόστος.

Αποτελείται από τρεις τομείς: ένα στενόμακρο που φιλοξενεί τις λειτουργίες του χρήστη (παρασκευή τροφίμων, τραπέζι, υγιεινή), και ο οποίος συνδέεται με τον προθάλαμο (διάδρομος, ντουλάπια, είσοδος). Αυτές οι δύο περιοχές, σε διάταξη «Γ», περικλείουν ένα τρίτο, σχηματίζοντας έτσι μια σχεδόν τετράγωνη κάτοψη, σε ένα χαμηλότερο επίπεδο του οποίου στεγάζεται η λειτουργία ανάπαυσης. Η διάταξη αυτή συμπληρώνεται με τη διάταξη της αυλής, στο φούρνο με ξύλα, καθώς και την εξωτερική πρόσβαση.

stablos-02

stablos-03

stablos-04

stablos-05

stablos-06

stablos-07

stablos-08

stablos-09

stablos-10

stablos-11

stablos-12

stablos-13

Πηγή: Dezeen

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.