FILTER BUILDING από τους White Developers

Αρχιτέκτονες: Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Αλέξανδρος Τσονίδης.

FILTER BUILDING: Χαλκιδικής 59, Βοτανικός (Γκάζι). Έργο σε εξέλιξη.
White_Developers-01
• Βιοκλιματικό κτήριο κατοικιών, ενεργειακής κλάσης Β+.

• 10 σύγχρονες κατοικίες, με εργονομικό σχεδιασμό και

ηλεκτρονική διαχείριση της ενεργειακής τους κατανάλωσης.

• Ασφάλεια. Κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

• Μοναδική θέα από το πρώτο έως το τελευταίο επίπεδο

(διαμορφωμένος κήπος / Ακρόπολη / Λυκαβηττός).

White_Developers-02

White_Developers-03

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Αντιλαμβανόμαστε τη φυσική δομή του δέντρου σαν μια ‘κατασκευή’ της φύσης και προσπαθούμε να μιμηθούμε το φιλόξενο περιβάλλον που δημιουργείται κάτω από τη φυλλωσιά του. Το δέντρο δρα προσαρμοστικά σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, προσπαθώντας να βρει τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί. Ψηλώνει για να φτάσει στη μέγιστη ηλιοφάνεια και φουντώνει όπου του επιτρέπεται, καταλαμβάνοντας τους ελεύθερους χώρους γύρω του. Δημιουργεί γύρω από τον εαυτό του ένα φίλτρο, μια φυλλωσιά που προστατεύει τον εσωτερικό του πυρήνα, τον κορμό του.

White_Developers-04

Με βάση τη λογική ανάπτυξης του δέντρου προσαρμοσμένη στις ανάγκες κατοίκησης ενός χώρου, το κτίριο καταλαμβάνει τον απαιτούμενο χώρο αναπτυσσόμενο καθ’ ύψος και όχι κατά πλάτος, ώστε να φτάσει στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, και άρα να έχουν οι κατοικίες μεγάλη επιφάνεια ηλιασμού, ανεμπόδιστη θέα και ελεύθερη ροή των ρευμάτων αέρα. Οι κατοικίες τοποθετούνται πίσω από ένα ημιπερατό Φίλτρο, που προκύπτει από το συνδυασμό φύτευσης και μιας επιφάνειας από διάτρητα μεταλλικά φύλλα. Το φίλτρο δρα προστατευτικά σε αντιστοιχία με τη φυλλωσιά ενός δέντρου και φιλτράρει τον ήλιο και τη θέα, προστατεύει το ιδιωτικό από το δημόσιο.

Το κτίριο έχει δυο όψεις, μια όψη στο δρόμο και μια πίσω όψη που κοιτά σε ένα διαμορφωμένο τοπίο κήπου. Οι δύο όψεις του κτιρίου έχουν αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο ως προς τη διαφάνειά τους. Η όψη του κτιρίου στο δρόμο είναι αρκετά κλειστή και έτσι η ζωή των κατοίκων του πίσω από το φίλτρο παραμένει προστατευμένη. Όσο ανεβαίνουμε σε ύψος και απομακρυνόμαστε από τα απέναντι κτίρια, η όψη ανοίγεται στη θέα και στον ήλιο. Η πίσω όψη είναι σαφώς πιο ανοιχτή, καθώς κοιτά στο ήρεμο τοπίο του εσωτερικού κήπου και ανοίγεται προς τη θέα των λόφων της Αθήνας και της Ακρόπολης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

10 κατοικίες + 1 γραφείο

Η είσοδος στο κτίριο γίνεται από μια βάση-πιλοτή, πάνω στην οποία πατάει το κτίριο για να φτάσει στο μέγιστο ύψος. 10 κατοικίες γεμίζουν τον υπόλοιπο όγκο του κτιρίου και βρίσκονται πίσω από το φίλτρο, ενώ το γραφείο στον πρώτο όροφο διαπερνά το φίλτρο δημιουργώντας μια «οθόνη» σε επαφή με την πόλη. Στο κτίριο υπάρχουν 4 κατοικίες 2 επιπέδων, δύο από τις οποίες έχουν ιδιωτικά πράσινα δώματα και έξι μικρότερες κατοικίες με εργονομικό σχεδιασμό.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην αύξηση των επιπέδων του φυσικού φωτισμού των χώρων μέσα από μεγάλες επιφάνειες ανοιγμάτων που επιτρέπουν ελεύθερη θέα στην πόλη, καθώς και στην ενίσχυση του φυσικού δροσισμού μέσα από τον διαμπερή αερισμό των κατοικιών. Κατακόρυφοι και οριζόντιοι όγκοι πρασίνου έχουν ενσωματωθεί στο σχεδιασμό. Αναπτύσσονται κλιμακωτά από το επίπεδο του ισογείου μέχρι τα ιδιωτικά φυτεμένα δώματα, προσφέροντας φυσική μόνωση, φιλτράρισμα του αέρα και μείωση της έντασης του θορύβου.

Επισκεφτείτε τη σελίδα τους για πιο λεπτομερή παρουσίαση του έργου

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.