Παράκτια γαλήνη

Ένα σπίτι κληρονομιά σε ένα νησί της Δανίας υποβάλλεται σε ριζική ανακαίνιση και μεταμορφώνεται σε μια εντυπωσιακή κατοικία.

paraktia_galini-01

ΟΤΑΝ οραματίστηκαν το ιδανικό σπίτι διακοπών στο μικρό νησί της Langeland , στη νότια Δανία, ο Vagn και η Inge – Marie Hansen έπρεπε να παραδεχτούν ότι η φαντασία τους είχε ελάχιστα κοινά με το ξύλινο εξοχικό σπίτι που ο Vagn κληρονόμησε από τους γονείς του, εκεί, σε ένα τμήμα της παραλίας με θέα τη θάλασσα.

Η αρχική δομή που είχε πάνω από 40 χρόνια, είχε κατασκευαστεί με υλικά που ήταν πλέον ξεπερασμένα. Το εξοχικό κατοικούνταν μόνο το καλοκαίρι, ενώ το ζευγάρι ήθελε να το χρησιμοποιήσει για όλο το χρόνο με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. «Πριν από μερικά χρόνια, όταν εξετάζαμε το ενδεχόμενο να ελαττώσουμε το φόρτο εργασίας, αρχίσαμε να αναζητούμε ιδέες για σπίτια» θυμάται ο Vagn. «Στα ταξίδια μας, ήμασταν πάντα σε επιφυλακή για κάτι ιδιαίτερο για το σπίτι μας στο Langeland».

Η έμπνευση ήρθε μέσα από μια διαφήμιση που παρουσίαζε εναλλακτική διαβίωση σε εξοχικές κατοικίες στο Rψmψ , στη δυτική Γιουτλάνδη, σχεδιασμένες από το αρχιτεκτονικό γραφείο Arkitema. Οι Hansens απευθύνθηκαν στον επικεφαλής αρχιτέκτονα του σχεδίου αυτού, Niels Christoffersen, για να ξεκινήσει το σχέδιο που θα καθορίσει τη μορφή του δικού τους μικρού σπιτιού πάνω στο λόφο. Σύντομα όμως έγινε σαφές ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα εντελώς νέο σπίτι. Ο Christoffersen πρότεινε μια δομή δύο ορόφων χτισμένο στο λόφο, σαν φυτρώνει γύρω από τους γύρω βράχους , με πολλά αίθρια και μεγάλα πανοραμικά παράθυρα που θα επωφεληθούν από την απέραντη θέα. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπίτι από μπετόν και ξύλο με καθαρές γραμμές και σαφή τμήματα που καθορίζουν τον τρόπο ζωής μέσα στους χώρους του.

Στον πάνω όροφο τα ταβάνια είναι στα 4,5 μέτρα ύψος και περιέχουν κυρίως χώρους διαβίωσης και υπνοδωμάτια. Από το δάπεδο μέχρι την οροφή οι γυάλινοι τοίχοι διασφαλίζουν ότι τα δωμάτια είναι γεμάτα φως, και οι βεράντες, τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική πλευρά επιτρέπουν την παρακολούθηση του ήλιου σε όλα τα στάδια της ημέρας, από το πρωί έως το δειλινό όταν ο ήλιος πάνω από την πόλη.

Ο κάτω όροφος στεγάζει τους πιο πρακτικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου ενός
γκαράζ, ενός σπα, καθώς και ένα χώρο χαλάρωσης. Εδώ η σχεδίαση είναι πιο άγρια. Οι τοίχοι είναι από σκυρόδεμα και τα δάπεδα στρωμένα με γρανίτη.

Φωτογραφίες: Wichmann & Bendtsen photography / Arkitema

Πληροφορίες: Elle decoration / Arkitema

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.