Τα οφέλη των φυτών στο σπίτι

Τα οφέλη των φυτών στο σπίτι

Τα φυτά στο σπίτι δεν είναι μόνο αισθητικά ευχάριστα, προσφέρουν επίσης συναισθηματικά, πνευματικά και σωματικά οφέλη. Απλά φροντίζοντας για αυτά έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τα επίπεδα της ευτυχίας, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα, καθώς και τη μείωση του στρες. Τα φυτά επίσης φιλτράρουν τις εσωτερικές τοξίνες του αέρα και μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο.

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές και επωφεληθείτε από το τι μπορεί να σας προσφέρουν τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Και να θυμάστε: το πιο σημαντικό μέρος της ενασχόλησης με τη διατήρηση των φυτών είναι απλά η απόλαυση της φροντίδας του φυτού – αυτό είναι και που θα το βοηθήσει να ευδοκιμήσει.

Φυτά για συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Τα τέσσερα φυτά που ακολουθούν, όχι μόνο ανέχονται χαμηλό, έμμεσο φωτισμό – αλλά ευδοκιμούν σε αυτό.

Ζαμιοκούλκας

plant-01

Φιλόδεντρο

plant-02

Πόθος

plant-03

Σανσεβιέρια

plant-04

Το Σανσεβιέρια, ή το φυτό φίδι, έχει ιδιαίτερες ικανότητες στο να αναπτύσσεται σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού, σε ξηρασία και αντέχει μεγάλη αδιαφορία. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ένα από τα 10 φυτά που έχει εγκρίνει η NASA για την ικανότητα αφαίρεσης βλαβερών τοξίνων από εσωτερικούς χώρους και μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας (Τα περισσότερα φυτά αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας).

Φυτά για έντονο φως

Τα παχύφυτα και οι κάκτοι ευδοκιμούν σε δυνατό και έμμεσο φωτισμό να και μπορούν να ευημερήσουν και σε άμεσο φως εξίσου.

Succulents ή παχύφυτο

plant-05

Κάκτος

plant-06

Φίκος

plant-07

Μονστέρα

plant-08

Τώρα που έχετε βρει το φυτό σας, εδώ είναι πέντε δοκιμασμένες και αληθινές συμβουλές που πρέπει να θυμάστε

1 Να είστε επιλεκτικοί.

Τα φυτά, όπως και οι άνθρωποι, έχουν διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες. Επιλέξτε το φυτό που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Εάν ξεχνάτε εύκολα όταν είστε φορτωμένοι με υποχρεώσεις προτιμείστε το φυτό Ζαμιοκούλκας. Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι επιλέξτε ένα χυμώδες φυτό το οποίο αποθηκεύει νερό στα φύλλα του. Ή αν ο σκύλος σας δεν μπορεί να πάρει τα δόντια του από τα παπούτσια σας – κάτι που σίγουρα θα συμβεί και με τον πράσινο φίλο σας – επιλέξτε ένα μη τοξικό φυτό όπως το Ripple Peperomia

2 Αναλάβετε εργασία

Διατηρώντας ένα φυτό εσωτερικού χώρου δημιουργείτε μία σχέση. Σίγουρα δεν απαιτείται μεγάλη φροντίδα, αλλά τις πρώτες μέρες θα πρέπει ο ένας να γνωρίσει τον άλλο. Μπορεί να χρειαστεί να συνωθήσουν την παραμέλησή σας κατά τη διάρκεια μιας έντονα εργάσιμης εβδομάδας. Μετά από μερικές εβδομάδες η συμβίωση θα είναι αρμονική και θα γίνει η δεύτερη φύση σας. Γαλουχήστε τη σχέση σας και θα είστε μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

3 να μην τσιγκουνεύεστε το φως του ήλιου

Τα φυτά παίρνουν τροφή και ενέργεια από τον ήλιο, γι’ αυτό θα πρέπει να του παρέχετε τη σωστή ποσότητα ηλιακού φωτός. Αν έχετε παράθυρα με νότιο προσανατολισμό, τότε θα το τοποθετήσετε μακρύτερα από το παράθυρο ώστε να λαμβάνει πιο ήπια το φως του ήλιου. Αν το παράθυρό σας έχει ανατολική ή δυτικό προσανατολισμό, τα φυτά θα πρέπει να μπουν κοντά στο παράθυρο. Κι αν το παράθυρό σας κοιτάει βόρεια θα το τοποθετήσετε σε σημείο που να το πιάνει ο ήλιος.

4 το νερό με μέτρο

Προσοχή: το υπερβολικό πότισμα είναι ο ευκολότερος τρόπος για να σκοτώσετε ένα φυτό. Τα περισσότερα φυτά πρέπει να ποτίζονται όταν το πρώτο εκατοστό του χώματος έχει στεγνώσει. Πάντα, να χρησιμοποιείτε πάντα μια γλάστρα με αποστράγγιση. Ρίξτε νερό στη γλάστρα μέχρι το νερό να βγει από τις τρύπες αποστράγγισης στο πιατάκι. Αν δεν απορροφήσει το φυτό το νερό μέσα στα επόμενα 15 με 30 λεπτά, τότε αδειάστε το νερό που έμεινε στο πιατάκι. Το στεκάμενο νερό μπορεί να προσελκύσει τα παράσιτα και να οδηγήσει σε σήψη ρίζας.

5 Η ύπαρξη των φυτών είναι ευχαρίστηση

Το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνετε τα φυτά μέσα στο περιβάλλον σας. Τα φύλλα τους έχουν μεγάλες υφές, χρώματα και μοτίβα. Χρησιμοποιήστε τα φυτά ως έναν τρόπο για να λαμπρύνετε ένα μονότονο δωμάτιο, ως κεντρικό στοιχείο για το επόμενο δείπνο σας, είτε ως ζωντανή τέχνη. Και μην το τοποθετήσετε μέσα σε πλαστικές γλάστρες σαν κουβάδες. Να είστε δημιουργικοί και χρησιμοποιείστε δοχεία που θα αντανακλούν το στυλ σας.

Είτε θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι καινούργιο, να ανανεώσετε το χώρο σας, ή να καρπωθείτε τα οφέλη των φυτών εσωτερικού χώρου θα πρέπει να γίνει χωρίς άγχος και με τις κατάλληλες γνώσεις.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x