Το Loftstory του Θεού

Το Loftstory του Θεού

Η αρχιτεκτονική εταιρεία από την Ολλανδία Leijh Kappelhoff Seckel van den Doppelsteen (LKSVDD), βρήκε έναν περίεργο και χιουμοριστικό τρόπο να μετατρέψουν μία εκκλησία του 1928 σε ένα κατοικήσιμο loft, ονομάζοντάς το εύστοχα «God’s Loftstory» (Το Loftstory του Θεού). Βρίσκεται στο Haarlo στην Ολλανδία και οι αρχιτέκτονες διατήρησαν την εξωτερική φυσιογνωμία του κτιρίου, αφήνοντας τις μεγάλες παρεμβάσεις για το εσωτερικό, το οποίο επαναπροσδιόρισαν χωρίς να καταφύγουν σε υπερβολικές διακοσμητικές φανφάρες, αλλά μέσα από μια απλή και λιτή προσέγγιση. Αυτή η οικονομική και έξυπνη παρέμβαση επεκτείνεται και στη εγκατάσταση ενός κοντέινερ δίπλα από το κυρίως κτίριο, με πράσινη οροφή.

Η ανακαίνιση του ναού είχε σχεδιαστεί ως μία ανοιχτή δομή, η οποία εκμεταλλεύεται την ευρυχωρία των 1100 κυβικών μέτρων όγκου. Η ομάδα σχεδιασμού των LKSVDD Architecten άφησε ανέπαφα τα χρωματιστά τζάμια, τις πόρτες πάνελ, τα καδρόνια και τη φυσιογνωμία που παραπέμπει σε βιομηχανική ατμόσφαιρα για να δώσει τον αυθεντικό χαρακτήρα του  loft. Αυτό που ξεχωρίζει και έχει κεντρική θέση στον κυρίως χώρο είναι μία σκάλα που της δώσανε το παρατσούκλι «stairway to have-fun» (η σκάλα που έχει πλάκα) κάνοντας λογοπαίγνιο με το stairway to heaven των Led Zeppelin. Η σκάλα αυτή χρησιμεύει και ως διαχωριστικό δωμάτιο ανάμεσα στην κουζίνα, το καθιστικό και το γραφείο. Τα παλιά ξύλινα πατώματα χρησιμοποιήθηκαν για τους τοίχους της σκάλας, ενώ το κόκκινο χρώμα των σκαλοπατιών δίνουν έναν παιχνιδιάρικο τόνο. Η σκάλα οδηγεί σε μια άλλη αρχιτεκτονική προσθήκη που στεγάζει το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο.

Ο στόχος της ανακαίνισης εξελίχτηκε μέσα από μία μέθοδο που δεν αποσκοπούσε μόνο στο να είναι ένας χώρος καθαρός, λειτουργικός και αποδοτικός , αλλά να χαρακτηρίζεται από μια παιχνιδιάρικη αντίληψη σε αντιδιαστολή με τον προηγούμενο χαρακτήρα του κτιρίου. Αυτό το χιούμορ και η αγάπη για δημιουργικότητα μπορούν να εντοπιστούν παντού στον σχεδιασμό, στην παιχνιδιάρικη σκάλα, στα ξύλινα πρόβατα στον κήπο, «lost sheep» όπως τα έχουν ονομάσει, να μην αναφέρουμε το απόλυτα-χιουμοριστικό-μπάνιο.

Η αυλή έξω καλλιεργήθηκε σαν ένα περιβόλι με ένα μείγμα βοτάνων, λαχανικών και λουλουδιών κήπου. Κατά τους αρχιτέκτονες ο κήπος είναι κάτι που παραπέμπει στους κήπους των παλιών μοναστηριών μέσα από μια πιο σύγχρονη ματιά που συνεπικουρείται από μια εντελώς πρωτότυπη ιδέα, όχι ότι λείπουν οι πρωτότυπες ιδέες σε αυτό το σπίτι, το παρακείμενο κοντέινερ που λειτουργεί ως φράχτης για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και διαθέτει πράσινη οροφή και λειτουργεί σαν κιόσκι και γκαράζ.

Πηγή: Inhabitat

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.